bezár
 

zene

2010. 07. 09.
Az ördg tragédiája Münchenben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Eötvös Péter legfrissebb színpadi alkotása, Az ördög tragédiája kerül színre hétfőn este a Müncheni Operafesztiválon.

prae.hu

Idén július 31-ig 12 produkció 30 előadása szerepel a fesztivál programján, némelyiket ki is vetítik a Bayerische Staatsoper épülete előtti térre, a kísérő események között operacsillagok dalestjei szerepelnek.

"A szervezők úgy látták, hogy a programból nem maradhat ki kortárs mű sem, így Az ördög tragédiája című operámat is játsszák, ennek ősbemutatója egyébként idén februárban itt volt, a Bajor Állami Operában" - mondta Eötvös Péter Münchenből telefonon az MTI-nek.
A darabot Kovalik Balázs, a Magyar Állami Operaház nemrég távozott művészeti vezetője állítja színpadra, a librettó, amelynek egyik inspirációja Madách Az ember tragédiája című drámája, Albert Ostermeier munkája.

"Márciusban még játszották az operát, ez az időpont nincs messze, így csak felelevenítő próbákat kell tartanunk a rendezőasszisztenssel. Főpróbára nincs lehetőség a fesztivál sűrűsége miatt" - jegyezte meg Eötvös Péter.

Ahogy a Három nővérben, Az ördög tragédiájában is két zenekart használ a komponista, a kisebbik az árokban játszik - ezt Eötvös vezényli -, a nagyobb apparátus pedig a színpad hátterében, a szereplők mögött. Az előadás német nyelvű, német feliratozással. 2011 januárjában egyébként ismét repertoáron lesz a mű Münchenben.

Évát most is a fiatal lírai szoprán, Cora Burggraaf, Ádámot a Budapesten ismert finn tenor, Topi Lehtipuu alakítja. Lucifer az a Georg Nigl, aki a moszkvai Bálsoj egyik utóbbi bemutatóján a Wozzeck címszerepét énekelte. Az ördög tragédiájában Lucifer veszélyes társat is kap, Lucyt (Ursula Hessevon den Steinen).

Művét Eötvös Péter komikus-utópisztikus operaként határozza meg, szerinte a világ sok gonoszsága nem az ördögtől jön, hanem tőlünk - ezt ironikus távolságtartással szemléli a darab, amely utópikus, mivel sok minden fikció benne.

A Magyar Kultúra Követe, a Kossuth-díjas Eötvös Péter operái rendszeresen műsoron vannak Európa és az Egyesült Államok operaházaiban. A Három nővért február elején a müncheni Prinzregententheaterben adták, márciusban Koblenzben mutatták be. A Szerelemről és más démonokról című operát (Garcia Márquez regénye nyomán) ismét játszották Chemnitzben és Vilniusban, áprilisban Kölnben tűzték műsorra.

Eötvös Péter elárulta az MTI-nek, hogy először fogja a Szerelemről és más démonokról című operáját maga vezényelni, mégpedig Strasbourgban és Mulhouse-ban; a darab premierjét ősszel tartják. A partitúra tanulása mellett a zeneszerző folyamatosan komponál: egy csellóversenyt Perényi Miklósnak, egy másik alkotás pedig Schiller Levelek az ember esztétikai neveléséről című írásának részleteire készül egy nyolc énekesből, nyolc fúvósból és két ütősből álló együttes számára.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés