bezár
 

art&design

2010. 07. 08.
Bronzba öntött hajléktalanok Debrecen belvárosában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hajléktalanokat ábrázoló bronzszobrok lesznek láthatók csütörtöktől Debrecen belvárosában; az utcazenével, ételosztással és egyéb programokkal kísért köztéri szoborkiállítással a szervezők a művészet eszközével kívánják ráirányítani a figyelmet a hajléktalanság társadalmi problémájára.

A debreceni Modem - Modern- és Kortárs Művészeti Központ és a városi hajléktalan-ellátásért felelős Refomix Kft. közös szervezésében érkezett Debrecenbe Jens Galschiot dán szobrászművész 13 alkotása - mondta Gulyás Gábor, a Modem igazgatója a kiállítást bemutató szerdai sajtótájékoztatón.

A különböző nemű és korú hajléktalanokat realisztikusan ábrázoló szobrok a Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évéhez kapcsolódó vándorkiállítás keretében járják be - Brüsszelből indulva - Európát. Debrecenben július 27-ig láthatja az alkotásokat a közönség. Gulyás Gábor szavai szerint a kiállítás elsődleges célja, hogy árnyalt megközelítést nyújtson egy erős társadalmi beágyazottságú kérdés kapcsán.

A köztéri kiállítás első napján Csepregi Gyula, St. Martin és Wahorn András játszik majd a Baltazár tér három sarkában szaxofonon, az általuk "összekalapolt" pénzt pedig hajléktalanoknak ajánlják fel. A tárlathoz kapcsolódva lesz ételosztás, hajléktalanokat szerepeltető színielőadás és filmvetítés is.

Szemerédy Zsolt, a Refomix Kft. ügyvezetője elmondta: Magyarországon a hajléktalanság problémája a rendszerváltással egyidős. Ma az otthontalanok ellátása már európai színvonalú azok esetében, akiknek van hely a hajléktalanszállókon. Azonban az országban több, mint hatezren élnek most is az utcákon, ebből mintegy 160-an Debrecenben.

A Refomix Kft. egyrészt azért kezdeményezte ennek a tárlatnak a Debrecenbe hozatalát, mert Magyarországon még mindig szinte alig vannak programok, amelyek ezen a társadalmi problémán próbálnának segíteni, másrészt pedig a társadalmi témájú művészet is nagyon nehezen honosodik meg itthon. A Refomix és a Modem közös rendezvénye mindkét szempontból hiánypótló lehet - vélte Szemerédy Zsolt.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés