bezár
 

film

2010. 07. 06.
Dialëktus Fesztivál 2010 – beszámoló és díjak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dialëktus Fesztivál 2010 – beszámoló és díjak Véget ért a 6. Dialëktus Fesztivál. A nyári időpont, a foci VB és a Forma-1 futamai ellenére is sokan látogatták a Vörösmarty mozi termeiben tartott vetítéseket, követték a vetítések utáni beszélgetéseket az alkotókkal. Barátságos, közvetlen hangulat volt tapasztalható az Építész Udvarban is az esti Open-air vetítéseken, ahol a fesztivál korábbi díjnyertes filmjei kerültek műsorra, és a közönségnek lehetősége volt a külföldi alkotókkal és a zsűri tagjaival kötetlenül beszélgetni, találkozni.

prae.hu

Idén először került megrendezésre a myDEER Projektfejlesztési Workshop, melynek záróeseményeként Magyarországon először dokumentumfilmes pitching fórumot tartottunk. A pitching fórumon az a 9 kreatív dokumentumfilmterv vett részt, amelyet a fesztivál ideje alatt magyar (Péterffy András, Fekete Ibolya) és nemzetközi (Tue Steen Müller, Eddy Appels) vezető tanárok fejlesztettek 4 napon keresztül. A projektek leírását és a workshopot méltató nemzetközi írásokat a Dialektus Fesztivál honlapján lehet elérni. 

A Dokukritikusi workshopot idén is Varga Balázs és Blaskó Ágnes vezette. A résztvevők a rövid, ám intenzív kurzus során a dokumentumfilmekkel kapcsolatos legfontosabb elméleti kérdéseket és társadalmi problémákat tekintették át. Az elméleti oktatás mellett egyéni írásgyakorlatra is sor került.

Képben lenni. Szüksége van-e a magyar dokumentumfilmnek elméletre? címmel beszélgetés zajlott az Építész Udvarban péntek délután. Aki a Vörösmarty moziban tartott vetítések után a műfaji kérdésekre is választ keresett, és a magyar filmek iránt is különösen érdeklődött, részt vehetett a Metropolis folyóirat dokumentumfilmes számai kapcsán a kortárs magyar dokumentumfilm kérdéseiről rendezett beszélgetésen.
Zolnay: Fotográfia
Zolnay Pál munkásságát mutatta be az idei retrospektív program. A filmeket az Építész Udvarban és az Örökmozgó Filmmúzeumban lehetett megtekinteni. Mindkét helyszínen hosszas beszélgetés követte a vetítéseket Zolnay Pál alkotótársaival.

Az Építész Udvar Kós Károly termében B. Müller Magda werkfotóit láthatta a közönség.

Panoráma: Afrika - Európán kívüli tematikus kitekintés címmel láthattunk filmeket vasárnap délután. Bár a fesztivál európai országok filmgyártói által készített filmeket mutat be, ezek történetei gyakran Európa határain kívüli országából valók. Idén Afrika került a középpontba. A versenyfilmek mellett +1 filmet is megtekinthetett a közönség hat sierra leonei zenészről akik Guineában, a menekülttáborban álltak össze bandává.

Manapság az afrikai kontinens kezd divatba jönni: egyre több a célzott kutatás, fejlesztési szakemberek dolgoznak a terepen, magyar kezdeményezésre segélyakciók indulnak, befektetők keresik a kapcsolatokat, kiadványok születnek, vállalkozó szellemű turisták veszik célba az afrikai országokat, sőt még a médiában is hangsúlyos szerepet kapnak a különböző afrikai témájú műsorok. Kevesebb szó esik arról, mit tanulhatunk mi Afrikától, milyen belső erőforrásai vannak az afrikai embereknek, és léteznek e olyan fejlődési lehetőségek, amelyekben nem a segélypolitikák viszik a vezető szerepet.
Hatszáz év után az első
E kérdésekről esett szó a vetítések utáni beszélgetésben, kulturális antropológus, fejlesztési szakember és a vetített filmek rendezőinek részvételével.

Végül a Dialëktus Európai Dokumentum- és Antropológiai Filmfesztivál záró gáláján ünnepélyesen kihirdették az idei Fesztivál díjnyertes alkotásait.

Elsőként a Diákzsűri ismertette döntését, akik a Legjobb magyar filmnek járó díjukat Osgyáni Gábor Hatszáz év után az első című filmjének ítélték oda. A Legjobb diákfilmnek pedig Joosse Tessa Műanyag és üveg (NL) című filmjét választották.

Ezután a kolozsvári Tranzit ház (RO) közönségszavazásának díjai az ott vetítésre került Sűrű leírás és Diákmunka kategóriákban lettek kihirdetve. Karimi Sahraa Afgán nők a kormánynál (SK) és Bhandari Tulsi Az Everest alatt: Újjászülető Nepál (DE) filmjei lettek a legnépszerűbbek.

Végül színpadra léptek idei zsűritagjaink, akik szekciónként értékelték, indokolták és hirdették ki a legjobbaknak járó Aranyszarvas díjat.

A díjakkal járó pénzjutalmat a Filmjus Egyesület ajánlotta fel.
Afgán nők...
Emberi történetek - Európai dokumentumfilm szekcióban a zsűri – Papp Bojána (HU) és Adina Bradeanu (RO) filmrendező illetve Müllner András (HU) esztéta – külön elismerését a Detroitban termett: Leányanyákból lett városi farmerek (alkotók: Mascha & Manfred Poppenk, NL) film kapta. Egy olyan film, melyben egyedülálló kismamák és gyermeket váró fiatal nő higgadt derűvel indítanak egy kis agrár-vállalkozást, megváltva saját magukat és ütött-kopott városukat.

Az Aranyszarvas díjat (1000 EUR) a Gulyáságyú című Kerekes Péter (SK) rendezte film kapta ebben a szekcióban. A zsűri indoklása szerint a dokumentumfilmes gyakorlat szélesedő spektrumával kapcsolatos elképzelések alapján úgy döntött, hogy a szekció fődíját egy olyan filmnek adja, ami lényegesen eltér versenytársaitól. Ez a film egy olyan gondosan kidolgozott alkotás, mely jórészben megrendezett és rekonstrukciós megoldásokat alkalmaz annak érdekében, hogy egy egészen friss perspektívából ábrázolja a második világháború utáni Európa által megtapasztalt vérengzéseket, hogy gyakran didaktikus és egysíkú történelmi megértésünket a fantázia és a nézőpontváltás segítségével megkérdőjelezze.
Grown in Detroit
A Sűrű leírás - Európai antropológiai film szekcióban a zsűrinek nehéz dolga volt döntést hozni, mert rettentő nagy stílusbeli, megközelítésbeli, minőségi, és terjedelembeli eltérések voltak a filmek között. Eddy Apples (NL) és Kató Csilla (RO) antropológus, fesztiváligazgató illetve Szirmai Márton (HU) filmrendező az Aranyszarvas díjat (1000 EUR) a Bagyéli pigmeusok a világ peremén című Francois-Philippe Gallois (FR) által rendezett filmnek ítélték. A zsűri értékelte azt a módot, ahogyan a filmkészítő összetett és átfogó módon rögzítette és ábrázolta egy olyan közösség életét, akiknek a modernizáció, az üzemanyag ipar, és az AIDS fenyegetéseivel kell megküzdenie.

A Diákmunka - Európai diákfilmek szekció fiatal filmkészítők által alkotott filmjei is változatos témákat, szemléletmódokat, filmnyelvi megoldásokat és minőségbeli eltéréseket nyújtottak. A zsűri kihangsúlyozta, hogy a filmek a komoly témákat világos látásmóddal és professzionális szakmai odaadással kezelik.
Cooking History
Eva Michalková (SK) és Sasa Sreckovic (SCG) fesztiváligazgató illetve László Sára (HU) producer alkotta zsűri elismerését a Szuperhősök című film (Janek Romero, DE) érdemelte ki. A film azt a Németországban tapasztalható sokrétű társadalmi fejlődést mutatja be, minek következtében fiatalok fontos és vezető szerepekbe kerülnek. Egyéni történeteik a fiatal munkanélküli nőről szóló történetszál párhuzamaiként lehetőséget nyújtanak arra, hogy személyes nézőpontokba és egy szélesebb körű, jelenkori társadalomtörténeti perspektívába egyaránt betekintést nyerjünk. Ezenkívül elismerésben részesítették a Hudecek and Rein urak gyűjteménye című Richard Komárek-filmet (CZ) is, egy dokumentumfilmet, ahol a valóság fikciós elemekkel kombinálódik. A karakterek hitelessége, valamint a filmkészítő és a szereplők kapcsolatában kialakult őszinte bizalom egy izgalmas filmes kalandot eredményez.

A szekció Aranyszarvas díj (800 EUR) nyertese pedig a Gaucsók: Aki nem száll fel, nem eshet le című Jana Richter-film lett. A film a gaucsók és családjaik mindennapi életének alapvető pillanatait mutatja be. A rendező, Jana Richter (DE) azt a harmóniát ábrázolja, amiben a szereplők élnek életük rideg kontextusa ellenére is. A filmkészítők láthatatlan jelenléte és a kamera ösztönös használata a helyzetek spontán megfigyelését teszi lehetővé, és így rendkívüli belátást enged a családtagok meghitt kapcsolatába.
Bagyéli pigmeusok a világ peremén
Miután Füredi Zoltán megköszönte a zsűri munkáját, a Dialëktus önkénteseinek és munkatársainak közreműködését, illetve sok sikert kívánt az eljövendő fesztiválokhoz, természetesen meghívott minden jelen lévőt egy záró Dialëktus bulira az Építész Udvarba.



A Dialëktus Fesztivál 2010 díjai



Emberi történetek / Human stories
(Európai dokumentumfilm / European documentary)

Zsűri / Jury:
Papp Bojána filmrendező / director (HU)
Adina Bradeanu filmrendező / director (RO)
Müllner András esztéta / aesthete (HU)


Aranyszarvas díj / Golden Deer award
(1000 EUR a Filmjus Alapítvány támogatásával / supported by Filmjus Foundation)

Gulyáságyú / Cooking History - Kerekes Péter – 88’ (CZ)


A zsűri elismerése / Special mention

Detroitban termett: Leányanyákból lett városi farmerek / Grown in Detroit: Teen Moms become Urban Farmers - Poppenk Mascha, Poppenk Manfred – 60’ (NL)



Sűrű leírás / Deep descriptions
(Európai antropológiai film / European anthropology)

Zsűri / Jury:
Eddy Apples antropológus, fesztivál igazgató / anthropologist, festival director (NL)
Kató Csilla antropológus, fesztivál igazgató / anthropologist, festival director (RO)
Szirmai Márton filmrendező / director (RO)


Aranyszarvas díj / Golden Deer award
(1000 EUR a Filmjus Alapítvány támogatásával / supported by Filmjus Foundation)


Bagyéli pigmeusok a világ peremén / The Bagyeli Pygmies at the Fringes of the World – Francois-Philippe Gallois – 87’ (FR)



Diákmunka / Student-work
(Európai diákfilmek / European student films)

Zsűri / Jury:
Eva Michalková fesztivál igazgató / festival director (SK)
László Sára producer / producer (HU)
Sasa Sreckovic fesztivál igazgató / festival director (SR)


Aranyszarvas díj / Golden Deer award
(800 EUR a Filmjus Alapítvány támogatásával / supported by Filmjus Foundation)


Gaucsók: Aki nem száll fel, nem eshet le / Gauchos: If you don’t get on, you won’t fall off – Jana Richter – 85’ (DE)


A zsűri elismerése / Special mention

Szuperhősök / Superheroes – Janek Romero – 65’ (RO)

Hudecek and Rein urak gyűjteménye / Collecting of Mr. Hudecek and Mr. Rein – Richard Komárek – 50’ (CZ)



A Tranzit ház - Kolozsvár (RO) közönségszavazásának díjai az ott vetítésre került Sűrű leírás és Diákmunka kategóriákban / the awards of public in the categories (Deep Description, Student-work) screened in Tranzit House - Cluj (RO)


Sűrű leírás / Deep descriptions
(Európai antropológiai film / European anthropology)

Afgán nők a kormánynál / Afghan Women Behind the Wheel – Sahraa Karimi – 56’ (SK)


Diákmunka / Student-work
(Európai diákfilmek / European student films)

Az Everest alatt: Újjászülető Nepál / Beneath Everest: Nepal Reborn – Tulsi Bhandari – 93’ (DE)



Az Országos Diákzsűri díjai (Budapest) / the awards of the Hungarian Student Jury (Budapest)


Legjobb magyar film / The best Hungarian Film

Hatszáz év után az első / - Osgyáni Gábor – 54’ (HU)


Diákmunka / Student-work

Műanyag és üveg / Plastic and Glass - Joosse Tessa – 9’ (NL)




nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés