bezár
 

art&design

2010. 07. 04.
Évszázados miseruhák és egyházi ereklyék tárlata Kunszentmártonban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A jubileumát ünneplő kunszentmártoni római katolikus templom történelemkönyvének szinte minden lapja megelevenedik azon a miseruha és kegytárgy kiállításon, melyet érdeklődők tömegei láthattak a XVII. Tiszazugi Zenei Fesztivál keretében a hét végén.

prae.hu

A vasárnap zárult hagyományos zenei seregszemle nagykoncertjének otthont adó kunszentmártoni római katolikus templom a 2009. évi és az idei szent Márton-nap között ünnepli jubileumát – mondta el Vass Zoltán, a helyi önkormányzat kommunikációs referense, aki szerint az Eötvös Loránd Tudományegyetem – környékbeli énekesekkel, valamint a templom plébánosával kiegészült - Bartók Béla Énekkarának és Egyetemi Koncertzenekarának hangversenye mellett ez adta az apropót a párját ritkító tárlat megvalósításához.

Az ötlet és az időzítés sikerét jelzi, hogy a szombati koncerten teltháznyi közönség – soraiban Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök és felesége: Mádl Dalma asszony, valamint Mécs Károly színművész, illetve Hudecz Ferenc, az ELTE rektora – tekintette meg a fennállásának 225., míg kibővítésének, illetve felszentelésének egyaránt 100. évfordulóját ünneplő templom kincseit.

A különleges gyűjtemény közszemlére tett ékességei szinte egyenként elevenítik meg az épület gazdag történelmének fontos időszakait – fogalmazott a kommunikációs referens, aki hangsúlyozta: az értékes anyagokból készült, többnyire gazdagon hímzett, több tucatnyi papi öltözék között éppúgy megtalálhatók az 1800-as évekből, vagy éppen a II. világháború előtti időkből származó, bársonyból, illetve brokátselyemből varrott, mint a rendszerváltást követően készült, kalocsai díszítésű darabok.

A liturgikus eszközök és berendezési tárgyak míves kidolgozottsága és fenséges díszítései pedig ugyancsak lenyűgözőek a hétköznapi ember számára – fogalmazott, jelezve, hogy a szombat esti zenei program szünetében Józsa László helytörténész, Kunszentmárton díszpolgára, egyben a templom történetét feldolgozó kötet szerzője rögtönzött tárlatvezetést során hívta fel a díszvendégek figyelmét a kiállítás különlegességeire.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés