bezár
 

zene

2010. 07. 03.
Jubileumi Régizenei Fesztivál Csíkszeredában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csütörtökön kezdődik a csíkszeredai Régizenei Fesztivál, amelynek négy napját a romániai és nemzetközi hírű együttesek koncertjei, mesterkurzusok, előadások és gyermekprogramok töltik ki. Jubileumot is ünnepel az esemény: idén 30. éve annak, hogy először szervezték meg a Régizenei Fesztivált, ezért a szervezők az elmúlt időszakra is visszatekintenek.

prae.hu

A hatóságok által 1986-ban betiltott fesztivál 4 év szünet után 1990-ben indult újra - emlékeztetett rá a szervezők nevében Bodó Judit, a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársa. Ez a központ a fesztivál főszervezője 2005 óta, idén a fővédnök Kelemen Hunor román kulturális miniszter.

Az események legtöbbjének helyszíne Csíkszereda. A koncerteket a Mikó-vár udvarában rendezik, esőben a Csíki Játékszín ad tetőt a művészek és a közönség feje fölé. Koncerthelyszín lesz a hagyományokhoz híven a csíksomlyói kegytemplom és a kiváló akusztikájú Szent Ágoston-templom, emellett két koncert hallható a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyban is.

Bodó Judit elmondta az MTI-nek, hogy fellép az egykori kezdeményező, a Barozda együttes. Műsoruk, a fesztivál zárókoncertje július 11-én hangzik el a Mikó-vár udvarán, ez egyben lemezbemutató is. Az együttes 1985-ben betiltott lemezanyaga lát napvilágot az alkalomra megjelentetett jubileumi, Széllel tündökleni… című kiadvány részeként, s XVI-XVIII. századi erdélyi vonatkozású régizenét tartalmaz.

A fesztivál nyitónapján Nyugat-Európa kiemelkedő együttese, az ausztriai Unicorn Ensemble koncertjét hallhatja a közönség, Romániában első ízben.

A fontos események sorába tartozik az a július 9-iki beszélgetés, amelyet a Nyári Egyetem keretén belül szerveznek: Harminc év távlatából… címmel. A diskurzus moderátora Simó József (Svédország) és Pávai István (Magyarország).

A nagykárolyi Collegium, az idén 10. évét töltő kolozsvári Flauto Dolce, a bukaresti Lyceum Consort, a baróti Kájoni Consort és a csíkszeredai és sepsiszentgyörgyi zenészekből álló Codex együttes koncertje ugyancsak része a visszatekintő ünneplésnek.

Egyedi projekt a Barokk Fesztiválzenekar koncertje. A zenekar a fesztivál idejére jön létre barokk hangszereken játszó zenészekből, akik közül néhányan külföldön tevékenykednek. Célja, hogy összefogja a különböző kamaraegyüttesekben tevékenykedő hangszereseket. A koncert művészeti vezetője Ulrike Titze (Drezda, Németország).

Az idén 60. születésnapját ünneplő Kobzos Kiss Tamás huszadik alkalommal lép fel Csíkszeredában, közösen muzsikálva azokkal, akikkel az elmúlt években együttműködött, Kuncz Lászlóval és a Musica Historicával.

A nagykárolyi Collegium együttes Babrik József szerzeményeiből játszik. Babrik reneszánsz stílusban írt dalokat a XX. század közepén, a 2010-es év posztumusz Tinódi-lant díjas kitüntetettje, nevéhez szorosan kapcsolódik az erdélyi régizenei mozgalom elindítása.

A tanulni vágyó muzsikusokat már hétfőtől 8 mesterkurzusra várják a III. Régizenei Nyári Egyetem keretén belül. A tanárok: Ulrike Titze és Guido Titze (Németország), Erich Türk és Ilse L. Herbert (Románia), Andrejszki Judit, Széplaki Zoltán és Kovács Gábor (Magyarország).

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés