bezár
 

art&design

2010. 07. 03.
Felbecsülhetetlen festménygyűjtemény a tajvani törvényhozásban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Világhírű kínai festők mesterműveinek felbecsülhetetlen értékű gyűjteményével büszkélkedhet a tajvani parlament. A remekművek sokáig a raktárban porosodtak, de most mindet körültekintően gondozzák és dokumentálták.

prae.hu

A törvényhozás szóvivője, Vang Csin-ping (Wang Jin-pyng) azután nyilatkozott erről, hogy a United Daily News (UDN) című tajvani újságban megjelent egy cikk, miszerint a parlamentben van "hét kincs", köztük Csang Ta-csiennek (Chang Da-chien), a XX. század egyik legismertebb és legtermékenyebb kínai művészének fröcsköléses tustechnikával készült egyik lótuszfestménye.

A kincsekhez tartozik egy Huang Csun-pi (Huang Chun-pi) festette tájkép, Cse Kang (Chi Kang) egyik női portréja, Csen Ce-ho (Chen Tzu-ho) egyik banánfestménye, Ma Sou-hua (Ma Shou-hua) egyik bambuszfestménye, Fu Csuan-fu (Fu Chuan-fu) fenyőt, bambuszt és szilvafát ábrázoló képe, valamint Kao Ji-hungnak (Kao Yi-hung) egy óriási fenyőfát megjelenítő képe.

Az újság Csang lótuszfestményének árát körülbelül egymillió dollárra (233,5 millió forintra) becsülte, de a törvényhozás szóvivője szerint ez meg sem közelíti az alkotás tényleges értékét. "Ekkora összegért soha nem kapnák meg ezt a mesterművet. Az én szememben gyűjteményünk minden darabja megfizethetetlen" - mondta Vang, aki szerint a remekművek különböző forrásokból, ajándékként jutottak a parlament birtokába.

A festmények hosszú időn át a raktárban hevertek, mert a személyzetnek fogalma sem volt értékükről, de mostanra a helyzet alaposan megváltozott - ismerte el. Mintegy tíz éve átfogó felmérést végeztek a törvényhozás vagyontárgyairól, ekkor került elő a raktárból sok értékes festmény és kalligráfia, köztük a "hét kincs". A gyűjteményt dokumentálták és a felbecsülhetetlen festményeket újrakeretezték. Csang lótuszfestményét a törvényhozás Csunghszing (Chunghsing) épületének 12. emeletén állították ki, míg a többi remekművet a díszteremben vagy a fogadóteremben függesztették ki.

Vang hozzátette, hogy bízik a törvényhozás jól irányított ellenőrzési rendszerében és nem aggódik a festmények biztonságáért. A törvényhozást felkereső vendégek és látogatók közül néhányan tisztában vannak a képek kiválóságával, de kollégái közül alig akad valaki, aki sejtené értéküket, pedig naponta megfordulnak az említett termekben - mondta a tajvani szóvivő.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés