bezár
 

zene

2010. 07. 01.
Indul a dániai Roskilde fesztiválv
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén 39 éves a dániai Roskilde rockfesztivál, és annak ellenére, hogy mostani kínálata az "egészen nagy" sztárokból inkább közepesnek mondható, a 75 ezer látogatóra méretezett rendezvény ezúttal is teltházas lesz.

A 150 bandát felvonultató, négynapos maratoni fesztivál csütörtökön kezdődik, s középpontjában a tíz évvel ezelőtti szerencsétlenség áldozataira való megemlékezés áll. A koncertsorozatot 2000-ben tragikus esemény árnyékolta be: július elsejére virradó éjszaka közvetlenül a legnagyobb szabadtéri színpad előtt kilenc fiatalt tiport halálra az előrenyomuló tömeg a Pearl Jam amerikai együttes fellépése alatt. A szombati emlékszertartást Patti Smith amerikai énekesnő vezeti majd a tragédia helyén, ahol kilenc hársfát ültetnek el.

A szerencsétlenség után jelentősen szigorítottak a színpadok előtti biztonsági intézkedéseken, de néhányan az áldozatok hozzátartozói közül, akárcsak a Pearl Jam a mai napig hanyagsággal és a felelősség elhárításával vádolják a szervezőket. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a tragédia ma már nem történhetne meg a nézők csoportjait elválasztó korlátoknak köszönhetően.

A legnagyobb színpadon idén húzónévként Patti Smith mellett az amerikai Jack Johnson és Prince, a brit Muse és a Gorillaz, valamint a Them Crooked Vultures hardrock trió lép fel, utóbbi kiegészülve a Led Zeppelin volt basszusgitárosával, John Paul Jonesszal, Dave Grohl dobossal (a Nirvana egykori tagja, a Foo Fighters frontembere) és a Queens Of The Stone Age gitárosával, Josh Homme-mal.

Ezek nem feltétlenül olyan világsztárok, akiket a Roskilde fesztivállal gyakran összehasonlított angliai Glastonbury kínál: itt a látogatók a Muse, a Gorillaz és Jack Johnson mellett többek között Shakirát, a Pet Shop Boys-t, Snoop Doggot, Stevie Wondert és a Scissor Sisterst is hallhatják.

A Glastonbury fesztivál, amely - akárcsak a Roskilde - többé-kevésbé spontán létrejött hippi találkozóként indult, 100 ezer látogatójával, a potyázók ellen felhúzott négy méter magas kerítésével és Károly herceggel mint idei díszvendégével következetesen lépked a nagy üzleti vállalkozáshoz vezető úton.

A dán szervezők ugyanakkor bátran küzdenek a sztárok utóbbi időkben robbanásszerűen megnőtt gázsiköveteléseivel szemben, és a valamivel kisebb bálványokban gondolkodnak. A korábbi hat színpadból egyet töröltek, és a látogatóknak számolniuk kell azzal, hogy még mindenféle pótdíjakat is fizetniük kell az egyébként sem olcsó, 225 eurós (64 641 forintos) jegyen felül. A megnövekedett költségek miatt folyamatosan zsugorodik a Koppenhágától nyugatra rendezett, barátságos hangulatú fesztivál német és svéd rajongótábora, ezért Roskilde egyre inkább a hazai közönséget vonzó mulatsággá válik.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés