bezár
 

építészet

2010. 07. 01.
Átadták a Prímás Pincét Esztergomban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar borkultúra és borturizmus központjává alakították át az esztergomi bazilika feljárója alatt lévő 3700 négyzetméteres pincerendszert, amelyet 772 millió forintos uniós támogatással újítottak fel.

„Évtizedek óta először eredeti rendeltetéséhez hasonlóan használhatjuk a létesítményt” - mondta a csütörtöki átadáson Erdő Péter bíboros, emlékeztetve arra, hogy az 1824-ben elkészült pincerendszert élelmiszerek és borok tárolására alakították ki. Az egyház még az első világháború után is foglalkozott borforgalmazással, majd a létesítmény közterületről megközelíthetetlenné vált, katonai terület, illetve állami vállalatok raktára lett.

A Prímás Pincének a Nagyszeminárium és az előtte lévő tér 2006-os felújítása után találtak új funkciót. A 11 méter belmagasságú, téglaboltívekkel kirakott pincerendszerben turisztikai fogadóközpontot alakítottak ki Esztergom és a régió bemutatására.

A pince alagútszakaszán bemutatják a történelmi Magyarország borvidékeit, számos válogatott magyar bor kóstolható és vásárolható. Az ital élvezetét sommelierek segítik, de a látogató egy chipkártyát is feltölthet egy összeggel, amellyel maga kóstolhatja végig a történelmi borvidékek termését.

A létesítmény másik szárnyában interaktív borászati kiállítást rendeznek be egy badacsonyi gyűjtő tárgyaiból. Itt a látogatók kipróbálhatják a szőlődarálást, a préselést és megtanulhatják a lopózást.

A Prímás Pince Vinum Primatis, azaz a Prímás bora néven olyan válogatást forgalmaz, amely a magyar borászat legnívósabb termékeiből kerül ki. A központhoz étterem is tartozik, ennek Gundel Károly az igazgatója.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés