építészet
„Évtizedek óta először eredeti rendeltetéséhez hasonlóan használhatjuk a létesítményt” - mondta a csütörtöki átadáson Erdő Péter bíboros, emlékeztetve arra, hogy az 1824-ben elkészült pincerendszert élelmiszerek és borok tárolására alakították ki. Az egyház még az első világháború után is foglalkozott borforgalmazással, majd a létesítmény közterületről megközelíthetetlenné vált, katonai terület, illetve állami vállalatok raktára lett.
A Prímás Pincének a Nagyszeminárium és az előtte lévő tér 2006-os felújítása után találtak új funkciót. A 11 méter belmagasságú, téglaboltívekkel kirakott pincerendszerben turisztikai fogadóközpontot alakítottak ki Esztergom és a régió bemutatására.
A pince alagútszakaszán bemutatják a történelmi Magyarország borvidékeit, számos válogatott magyar bor kóstolható és vásárolható. Az ital élvezetét sommelierek segítik, de a látogató egy chipkártyát is feltölthet egy összeggel, amellyel maga kóstolhatja végig a történelmi borvidékek termését.
A létesítmény másik szárnyában interaktív borászati kiállítást rendeznek be egy badacsonyi gyűjtő tárgyaiból. Itt a látogatók kipróbálhatják a szőlődarálást, a préselést és megtanulhatják a lopózást.
A Prímás Pince Vinum Primatis, azaz a Prímás bora néven olyan válogatást forgalmaz, amely a magyar borászat legnívósabb termékeiből kerül ki. A központhoz étterem is tartozik, ennek Gundel Károly az igazgatója.