bezár
 

zene

2010. 06. 25.
Zsámbék Jazz Open 2010
Sajtótájékoztató az MR Márványtermében. 2010. június 24.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2010. június 24-én kissé családias, ám rendkívül jó hangulatú sajtótájékoztatót tartott az MR3-Bartók Rádió képviseletében Farkas Zoltán, az MR3-Bartók Rádió főszerkesztője és Maloschik Róbert, a rádió jazz-szerkesztője.

prae.hu

Az esemény nyitásaként Dresch Mihály, a Zsámbék Jazz Open rendszeres, visszatérő fellépője zenélt az összegyűlt ujságíróknak. Mint utóbb megtudtuk, különleges hangszeren, amelyet ő maga készített.

Később, amikor Dresch Mihály elvonult egy interjúra, azt is megtudtuk Maloschik Róberttől, hogy a zenész idén ünnepli – minthogy nem hölgyről van szó, többé-kevésbé nyílt titok – ötvenötödik születésnapját.

A családi hangulatra jellemző, hogy az ötvenedik születésnap történetét is megismertük, mely ugyanúgy a Zsámbék Jazz Open keretében került megünneplésre: épp Chico Freemannel játszott a színpadon, amikor megjelent mopeddel egy hetven körüli hölgy, aki miután tudomást szerzett a jeles eseményről hazasietett, „nagyestélyit” öltött, majd a színpad elején várakozott amíg alkalom adtán ő is fellépett oda, s szájon csókolta a művészt. Freeman erre azt kérdezte: „Ez valami törzsi szokás nálatok?

A személyes élmények mellett persze a fesztivál programjáról is megtudtunk néhány érdekes dolgot.

Az MR3-Bartók Rádió július 2. és 30. között tizenegyedik alkalommal rendezi meg nyári jazz-fesztiválját a zsámbéki Romtemplom oldalában felépített színpadon. A hagyományossá vált péntek esti koncerteken a fiatalabb korosztályt Vörös Janka, Tálas Áron, Fenyvesi Márton, Finucci Balogh Roland, a Bársony Bálint-Juhász Attila Quintet, a már Japánban is hódító Harcsa Veronika és Szőke Niki, valamint a Sárik Péter Trió reprezentálja. A magyar jazz "nagy öregjei" közül pedig a Budapest Jazz Orchestra, a Dresch Quartet, Babos Gyula és együttese és a záró esten Szakcsi Lakatos Béla új formációja, "A Jazz Nagykövetei" lép fel.

Maloschik Róbert a fesztivál „miért”-jéről is beszélt. Elmondta, hogy a fesztivál tavaly lett tíz éves, amivel mintegy „csúcsra” jutott, ahonnan folytatni kell és nem abbahagyni.

A záróest fellépőjéről, Szőke Nikolettáról megtudtuk, hogy harmadik szólólemezét Japánban adták ki, ahol 2 hét alatt 60 000 példány fogyott el belőle (összehasonlításként: Magyarországon jó, ha 1000 darab kel el egy jazz CD-ből, s az eddigi legkelendőbb előadó, Diana Kroll is csupán 40 000 CD eladásával volt csúcstartó). Ezek után nem csoda, hogy a japán kiadó 5 lemezes szerződést kötött Szőke Nikolettával.

A sorozat nyitókoncertjén - 2010. július 2., péntek 19.00 - új felfedezetteiket mutatják be a közönségnek. A Lakatos Ablakos Dezső emlékére rendezett országos jazz-zenei verseny énekes győztese, Vörös Janka kíséretében három olyan koncertművészt hallhatunk, akik régóta aktív közreműködői a magyar jazzéletnek. Tálas Áron triója ugyanezen a szakközépiskolások részére meghirdetett versenyen remekelt. A miskolci fiatalok triója szintén első helyezést ért el. A koncert második részében a magyar jazz „nagy öregjeit” hallgathatjuk.
 
I. rész: Vörös Janka Group (Székesfehérvár)
Vörös Janka – ének
Vörös Tamás – bőgő
Csóka Péter – gitár
Bágyi Balázs – dob
 
Tálas Áron Trió (Miskolc)
Tálas Áron – zongora, dob
Farkas Attila – basszusgitár
Czirják Tamás – dob
 
II. rész: Dresch Quartet
Dresch Mihály – szaxofon, furulya
Lukács Miklós – cimbalom
Szandai Mátyás – bőgő
Baló István – dob
közreműködik: Csoóri Sándor Sündi - brácsa
 
A következő koncerten - 2010. július 9., péntek 19.00 – egy ceglédi fiú formációját ismerhetjük meg. A Sárik Péter Trió három éve alakult. Pozitív, energikus, új gondolatokat ébresztő muzsikát játszanak, kirobbanó energiával. A formáció már Európa-szerte ismert. Többször játszottak nagy sikerrel Londonban, Németország nagyvárosaiban, Romániában és Svájcban is.

A koncert második részének főszereplőjét sem kell bemutatni a jazz-rajongóknak. Számtalan fellépése ország- és világszerte ismertté tette az együttest. Ezen az estén két fantasztikus énekesnővel együtt lépnek színpadra.
 
I. rész: Sárik Péter Trió
Sárik Péter – zongora
Frey György – basszusgitár
Berdisz Tamás – dob
 
II. rész: Budapest Jazz Orchestra
Közreműködik: Urbán Orsolya és Kovács Linda – ének

A sajtótájékoztatón Maloschik Róbert életéről is megtudhattunk egy-két részletet. Ahogy mesélte, annak idején, az „átkos rendszerben” nem nagyon lehetett megélni a jazz műsorszerkesztésből, ezért Komjádi műsorában is részt vállalt, s így jutott némi plusz jövedelemhez.

A következő koncerten - 2010. július 16. péntek 19.00 - a Némó és a Back to Black  volt szaxofonosa, Bársony Bálint és a klasszikus jazz-zongorista Juhász Attila tavaly alakult kvintettje ún. Sunshine Jazz-stílusban muzsikál. Zenéjük klasszikus jazz, visszanyúlik a ’30-as, ’40-es évekhez. A MAHASZ idei Fonogram gáláján "Az év jazz lemeze" díjat kapott együttes célja, hogy minél szélesebb körben elfogadtassa és népszerűsítse a jazzt.

Harcsa Veronika Japánban szinte hamarabb hódította meg a közönséget, mint itthon, bár a siker itt sem váratott magára sokáig, ma ő Magyarország legnépszerűbb jazz énekesnője, aki teltházas koncerteket ad kisebb klubokban és nagyobb rendezvényeken egyaránt.  Ezen az estén a már öt évvel ezelőtt megalapított zenekarával lép fel.
 
I. rész: Bársony Bálint-Juhász Attila Quintet
Bársony Bálint – szaxofon, ének
Juhász Attila – zongora
Rieger Attila – gitár
Radics József – bőgő
Cseh Balázs – dob
 
II. rész Harcsa Veronika Quartet
Harcsa Veronika – ének
Blaho Attila – zongora
Oláh Zoltán – bőgő
Majthényi Bálint – dob
 
2010. július 23-án (péntek, 19.00) a gitárosoké a színpad. A Fenyvesi Quartet gitárosa a magyar jazzélet legfiatalabb nemzedékének képviselője, aki tavaly, a Monteux-i fesztiválon a gitárverseny győztese lett. A ritmusszekciót a közép jazzgeneráció élvonalbeli tagjai alkotják, billentyűs hangszereken pedig a grazi jazzkonzervatórium végzős hallgatója játszik.

Dallamos jazzt hallhatunk a 2009-es Montreuxi Jazz Fesztivál Gitárversenyének nyertesétől és ikertestvérétől, aki a híres svájci fesztiválon a zongoristák között játszott tavaly a döntőben. Basszusgitárosuk a Magyar Rádió 2003-as tehetségkutató versenyének győztese, dobosuk a legendás Jávori Vilmos tanítványa.

A koncert második részében a két idei Ablakos Lakatos Dezső ösztöndíjas gitáros tanára, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének adjunktusa, Babos Gyula és együttese lép fel.
 
I. rész: Fenyvesi Márton Quartet
Fenyvesi Márton – gitár
Balázs Tamás – zongora
Barcza Horváth József – bőgő
Mohay András – dob
 
Finucci Fusion Quartet
Balogh Roland – gitár
Balogh Zoltán – zongora
Horváth Plútó József – basszusgitár
Bordás József – dob
 
II. rész: Babos
Babos Gyula – gitár
Veres Mónika – ének
Szakcsi Lakatos Róbert – zongora
Pecek Lakatos Krisztián – bőgő, basszusgitár
Balogh László – dob
 
A záró koncerten - 2010. július 30., péntek 19.00 - a fiatalabb korosztályt a Japánt valóságos rohammal bevevő és az amerikai áttörés előtt álló Szőke Niki képviseli. A 2005-ös Montreux-i Jazz Fesztivál közönség- és szakmai díjasának együttese a korábban használt Szőke Nikoletta és Jazzclusive elnevezést zenei átalakulásuk miatt cserélte fel a mostanira.

A magyar jazz "nagy klasszikusait " képviseli Szakcsi új formációja, "A Jazz Nagykövetei". Fellépésük a sokszínűségéről és temperamentumáról is híres énekesnőjükkel együtt fergeteges záróparty-hangulatot ígér.
 
I. rész: Szőke Nikoletta Quartet
Szőke Nikoletta – ének
Barcza Horváth József – bőgő
Szakcsi Lakatos Róbert – zongora
Mohay András – dob
 
II. rész: A Jazz Nagykövetei
Elsa Vallé – ének
Winand Gábor – ének, szaxofon
Csepregi Gyula – szaxofon
Szakcsi Lakatos Béla – zongora
 
Végül azt is megtudtuk Maloschik Róberttől, hogy honnan származik „a jazz nagykövetei” elnevezés: Hiller István egykori miniszter kinevezte a zenészeket a magyar kultúra nagyköveteinek – ám csak később jutott Elsa eszébe, hogy ebből együttesnevet faragjon.

Sok tréfálkozás és kedélyes beszélgetés után végül nagyon jó hangulatban zárult a sajtótájékoztató, s már csak az maradt, hogy csodálatos természeti környezetben, s a zsámbéki romtemplom tövében élvezzük e nagyszerű szervezés eredményét.

A koncertek - természetesen - eső esetén is meg lesznek tartva a helyi Művelődési Házban. 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés