bezár
 

színház

2010. 06. 22.
Létszámstop miatt nehéz helyzetben a végzős erdélyi színészek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gondot okoz a Kolozsvárott és Marosvásárhelyen most diplomázó színészeknek a román kormány tavalyi takarékossági intézkedése, amellyel befagyasztotta az új munkaerő felvételét a közszférában. A romániai színházak többsége is állami vagy önkormányzati tulajdonban van.

"Arra biztatjuk diákjainkat, hogy másfajta színházi formákban, csoportosulásokban gondolkodjanak" – nyilatkozta a Krónika című kolozsvári napilapnak Szilágyi-Palkó Csaba, a kolozsvári Babes–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Kara színészképző szakának évfolyamvezetője.

A színházi szakember szerint lehetőséget jelentenek a végzős hallgatók számára a szárnyukat bontogató alternatív kisszínházak, például a kolozsvári Váróterem Projekt.

A Krónika cikkéből kiderül, hogy a kolozsvári 11 végzős hallgató többsége még nem tudja, hol fog elhelyezkedni. Az biztató, hogy az erdélyi színházak egy-egy szerepre szerződtetnek frissen végzetteket is. A legtöbben már egyetemi éveik alatt megpróbálják kihasználni ezt a lehetőséget. A hároméves alapképzés után jelentkeznek a kétéves mesteri képzésre és közben elkezdenek dolgozni is.

Az idén először végeznek olyan ifjú színészek a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen, akik – a bolognai rendszer bevezetésének következében – a korábbi négy helyett immár öt éven át tanulták a mesterséget, azaz az alapszintnek megfelelő három év után a mesteri képzést is elvégezték már. A hét fiatal közül két hallgatót budapesti színházak hívtak meg egy-egy szerepre. Ugyan akad olyan is köztük, aki iránt a sepsiszentgyörgyi vagy a nagyváradi színház érdeklődik, ám a közszférában érvényes létszámstop miatt egyelőre esélyük sincs biztos állásra.

Évfolyamvezető tanáruk, Kovács Levente Szilágyi-Palkó Csabához hasonlóan számukra a megoldást olyan alapítványi vagy magántársulatokban látja, mint a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Színház vagy a nagyváradi Kiss Stúdió.

Ezek az intézmények azonban pályázati pénzekből tartják fenn magukat, és bár időnként befogadnak ifjú színészeket, nem tudnak biztos, állandó keresetet nyújtani. Kovács Levente elmondása szerint a korábbi években valamennyi végzősüket "felszippantották" a romániai vagy magyarországi társulatok, de az utóbbi időben ez már nemigen volt jellemező.

Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés