bezár
 

színház

2010. 06. 22.
Paraszt Forma-1 Ópályiban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Paraszt Forma-1-et is rendeznek az idei Nemzetközi Aratófesztiválon Ópályiban a hét végén.

Az egykori ló vagy tehén vontatta falusi lőcsös szekeret öt fős, erős férfiakból álló csapatok húzzák, és a névadó híres autóverseny mintájára természetesen kerekeket is cserélniük kell a látványos, mulatságos viadalon.

Erdélyi Miklós, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település független polgármestere az MTI-nek elmondta: az aratófesztivál rendezői tervezik, hogy "levédetik" a Paraszt Forma-1 elnevezést, hiszen ma már igazi kuriózumnak számít az ópályi verseny, és nem csak az országhatáron belül, hanem azon túl is híres a különös vetélkedő.

Az aratófesztiválra idén is érkeznek külföldi résztvevők, most lengyelországi és romániai kaszás csapatok sorakoznak fel. A kétnapos rendezvény pénteken bemelegítő koncerttel veszi kezdetét, a Kormorán együttes lép fel 20.00 órától a Mátészalkával szomszédos községben. Előtte 15.00 órától lengyel, magyar és román focicsapatok részvételével öregfiúk labdarúgótornán szórakozhatnak a sportkedvelők.

Az aratók versenye szombaton 10.30 órakor indul. A hét csapat - úgy, mint egykor - kaszával, marokszedő sarlóval és kévekötőfával kezdi betakarítani a gabonatermést. Közben indul a főzőverseny is, a régi tápláló ételeket készítik el a szakácscsapatok, köztük a híres kaszáslevest, amelynek legfontosabb alapanyaga a füstölt sertéssonka.

Az aratás fortélyainak felelevenítését és az ételek elfogyasztását követően 14.00 órakor kezdődik a Paraszt Forma-1. A települések ötfős csapatai állnak rajthoz, majd húzzák a kerékgyártó mesteremberek valamikori, fából készült lőcsös szekerét, amelyet tüzikovácsok vasaltak be, időtállóságukat növelve. A 150 méteres táv időre történő megtétele közben kerékcsere is vár az együttesekre, természetesen ebben is a gyorsaság lesz a döntő. A virtusvetélkedő kiegészül tojáselkapóval, illetve zsákos búza targoncás, talicskás szállításával is. Sőt még kakasszépségversenyt is rendeznek, a környék legmutatósabb szemétdombi baromfiurát választják meg.

Ugyancsak a nézők szórakoztatására szolgál a kulturális program dáridós népdal műsortól kezdve a Nelson együttes koncertjéig.

Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés