bezár
 

színház

2010. 06. 21.
Jean Anouilh francia drámaíró száz éve született
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Száz éve, 1910. június 23-án született Jean Anouilh, a XX. század egyik legjelentősebb és legtermékenyebb francia drámaírója. Darabjain nem fogott az idő, ma is szerte a világon játsszák őket, s a magyar színházak is évről évre műsoron tartják az Anouilh-műveket.

Bordeaux-ban született, Párizsban nevelkedett. Tizenkét évesen kezdett el színműveket írni, eleinte csak saját szórakoztatására. Az érettségi után a Sorbonne jogi karára járt mindaddig, míg szülei bejelentették, nem tudják tovább finanszírozni a tanulást. Állást vállalt: előbb a Damour reklámügynökség szövegírója, majd a Champs-Élysées színház igazgatójának, a kor egyik legtekintélyesebb színházi szakemberének, Louis Jouvet-nak a titkára volt. 1931-ben megnősült, felesége Monelle Valentin színésznő lett.

1932 az áttörés éve, ekkor mutatták be A hermelin című darabját, amely - bár nem volt zajos siker - szerzőjének nevét egy csapásra ismertté tette a színházi világban. Többszöri próbálkozás után az első igazi sikert az 1937-es A poggyász nélküli utas hozta meg számára, melyet a nem kevésbé elismert A vadóc követett.

E drámák "főszereplője" a múlt bűnei által meghatározott végzetszerű sors volt, s Anouilh azt kutatta, az egyénnek milyen lehetőségei vannak a kitörésre, mit remélhet az, ki sorsát meg akarja változtatni. Bár nem volt szisztematikus gondolkodó, mégis kialakította a maga sajátos életszemléletét, amelynek műveiben adott hangot: elsősorban az emberi valóságon belüli ellentmondások, a jó és a rossz többféleképpen értelmezhető kapcsolata, a fátum hatalma, a minden vagy semmi, az abszolútum kergetése izgatta. Mondandóját változatos formákba öntötte: darabjai között találunk stilizált görög mítoszt, történelem-átértelmezést, komédia-balettet és modern jellemkomédiát is. Darabjait mindig pontosan megszerkesztette, pompás szerepeket írt színészei számára, sok darabját maga is rendezte. Drámáit ő maga osztotta "fekete", "rózsaszínű", "csillogó" és "csikorgó" darabokra, s ezekkel a meghatározásokkal gyakran azonos téma különböző feldolgozásait jelölte.

Az életmű csúcsának sokan az 1944-es Antigonét tartják, mely a Szophoklész-dráma újraértékelése és korszerűsítése a háború sújtotta Franciaországban.

A háború utáni időszakban születtek az olyan remekművek, mint a Meghívás a kastélyba (1947), az orléans-i szűz történetének Anouilh-féle átírása, A pacsirta (1955) és a Becket, vagy Isten becsülete (1959), melyből 1964-ben film is készült Richard Burtonnel és Peter O'Toole-lal a főszerepben. Egyébként maga is írt filmforgatókönyveket, melyek közül leghíresebb az 1947-es Monsieur Vincent. Emellett fordított is, Shakespeare, Oscar Wilde és Graham Greene néhány művét ültette át franciára.

A rendkívül gazdag életmű utolsó darabja az 1978-as A nadrág volt, melyben a női emancipáció kérdését vizsgálta. 1987. október 3-án a svájci Lausanne-ban érte a halál.

Szkéné színház


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés