bezár
 

irodalom

2010. 06. 21.
Jövő szerdán vesznek végső búcsút Békés Pál írótól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jövő szerdán, június 30-án 13 órakor lesz Békés Pál író hamvasztás utáni búcsúztatása Budapesten, a Fiumei úti sírkert ravatalozójában és szóróparcellájánál.

A József Attila-díjas író, műfordító, drámaíró hosszú betegség után életének 55. évében hunyt el május 28-án. Békés Pált a Móra Könyvkiadó saját halottjának tekinti.

Békés Pál Budapesten született 1956. március 27-én. Tanulmányait a budapesti Radnóti Miklós Gimnáziumban, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán magyar-angol összehasonlító irodalomtörténet szakon végezte 1975 és 1980 között.

Rövid ideig magyar- és angoltanárként dolgozott; 1994 és 1996 között a Magyar Televízió stúdióvezetője, 1997-től 2000-ig a színházért és irodalomért felelős szerkesztője volt.

Egyaránt alkotott regényeket, novellákat, meseregényeket, hangjátékokat, film- és tévéjáték-forgatókönyveket, színműveket. Műveit posztmodern kísérletező kedv, groteszk, ironikus látásmód jellemzi.

Angolból fordította többek között Vladimir Nabokov, Anthony Burgess, Woody Allen, Sue Townsend, Tom Stoppard, Edward Albee műveit. Munkáiból számos tévéfilm és rádiójáték készült. Színműveit (Egy kis térzene, Szegény Lázár, Pincejáték, Össztánc) több budapesti és vidéki színház bemutatta.

Munkássága elismeréseként megkapta A rádiós kritikusok díját (1982), a Makszim Gorkij-diplomát (1985), az Új Magyar Hangjáték Díját (1988), a Wessely László-díjat (1988), Az év gyermekkönyve díjat (1992), a Fitz József-könyvdíjat (1992), a Déry Tibor-díjat (1998), a József Attila-díjat (2000), a Soros-alapítvány alkotói díját (2000), a Hevesi Sándor-díjat (2006), a Márai Sándor-díjat (2009), a Szép Ernő-jutalmat (2009). 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Békés Pál tíz éven át volt az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) magyar bizottságának elnöke.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés