bezár
 

art&design

2010. 06. 19.
Múzeumok éjszakája - Hajshow és vártöréneti séta
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Futurisztikus hajshow, vártörténeti séta, koncertek és tárlatvezetések mellett bájital-kóstolás, divatbemutató és levegővel hajtott autó is szórakoztatta az érdeklődőket szombaton a Múzeumok éjszakáján Budapesten.

prae.hu

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban már délután kézműves foglalkozások zajlottak, a gyerekek egyebek mellett szalmából, gyékényből és virágokból alkottak, de megtekinthették azt is, hogyan lehet a retekből, répából és dinnyéből csudaszép "csokrot" faragni. A torony titka című exkluzív vártörténeti sétára meghirdetett csoportok az előzetes regisztráció alapján már beteltek, épp úgy, mint a Szunnyadó kiállítás című, a Vajdahunyadvár pincéjét bebarangoló séta - mondta Bálint Ágnes, a múzeum kommunikációs munkatársa az MTI tudósítójának.

A máskor zárt kerengő ajtaja is nyitva állt a látogatók előtt, akik szerelmi bájitalokat kóstolhattak és bokrétát is köthettek. Az Anonymus-szobor mögött Huszár Tábor vert tanyát, itt párbaj játékon is részt vehettek az érdeklődők.

A KRESZ parkon áthaladva a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumhoz érhetett el a sétáló. Az épület előtt álló harminc-negyven ember egy 311-es cabrio veterán Ikarus autóbuszra várt, hogy körutazást tehessenek a Városligetben. A gyerekeknek kerékpáros szlalompályát alakítottak ki, a vállalkozó kedvűek kipróbálhatták a bicikli ősét, és láthatták a levegővel hajtott autót is.

Az eddigi Múzeumok éjszakájához viszonyítva az idén a legerősebb a kezdés - vélekedett Domonkos Csaba, a múzeum kommunikációs tanácsadója, hozzátéve: nagyon sok színes programmal készültek. A Repüléstörténeti és Űrhajózási Kiállítást a Petőfi Csarnok emeletén tekinthették meg a látogatók, akiket egyébként papírrepülő hajtogatásra invitáltak a szervezők.

Hatalmas sor állt a budai Sziklakórház bejárata előtt. Délután 5 óráig körülbelül kétezer látogatónk volt - mondta Fenyvesi Nikoletta igazgatóhelyettes az MTI-nek. Éjfélkor mindenképpen bezárnak, addig 10-15 percenként hetven embert engednek be. Az egy kilométeres sétát 45 perc alatt teszik meg a csoportok, amelyeket korhű ruhába öltözött vezetők kísérnek.

Nagy az érdeklődés a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) a klasszikus tárlatvezetések iránt, és nem csupán az időszaki, hanem az állandó kiállításokon is - közölte Miklós Magdaléna, az intézmény sajtóreferense az MTI-vel. Elmondta azt is, hogy az információs pultoknál önkéntesek ülnek, ők segítik a tájékozódásban a látogatókat.

Nagy eseménynek ígérkezik a Paint up Visualpower épületfestő pályázat döntője, valamint a múzeum kiállításainak csomagolóanyagából készült nagyestélyik és koktélruhák bemutatója. A Suta Csilla restaurátor tervezte kollekciókat viselő modellek a látogatók között sétálgatnak e rendezvény ideje alatt. Fortunato Depero olasz futurista festő, reklámgrafikus és formatervező kiállításához kapcsolódva futurisztikus hajshow-t is láthat a közönség, az olasz művész munkássága által inspirált hajkölteményeket Szikriszt József hajszobrász, a különleges sminkeket pedig Rácz Dóra sminkmester készítette.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés