bezár
 

zene

2010. 06. 19.
Fiatal tehetségek adnak koncertet a Pannon Filharmonikusokkal
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiemelkedő képességű ifjú muzsikusok adnak koncertet a Pannon Filharmonikusokkal június 21-én, a zene ünnepén Pécsett.

prae.hu

A zenekar tájékoztatása szerint a belvárosi Kossuth térre tervezett, Mesterek és tanítványaik elnevezésű rendezvényen hét olyan, 11-17 éves fiatal mutatkozik be szólistaként, aki nem csupán korosztályos versenyek többszörös győztese, hanem tudását tekintve már a "nagyokkal" is kiállja a versenyt.

Az érdeklődőket Domján Katalin (cselló), Forró Fruzsina (fuvola), Sturcz Noémi (ének), Szőke Noémi (szaxofon), Balogh Ádám (zongora), Girán Péter (gitár) és Győri András (oboa) igyekszik lenyűgözni. Az őket felkészítő mesterek Pécs legkiemelkedőbb zenetanárai: Csányiné Imre Zsuzsanna, Kovács Árpád, Burkus Istvánné, Schmidt Ildikó, Szendrői Zsuzsanna, Straub Tamás és Sturcz László.

Érdekes a tehetségek és a tanárok kapcsolata a Pannon Filharmonikusokkal. Sturcz László, a zenekar első oboistája a tanára Győri Andrásnak, aki a zenekar nagybőgősének, Győri Kornélnak a fia. A koncerten énekesként bemutatkozó Sturcz Noémi pedig Sturcz László lánya. Az ifjú zongorista, Balogh Ádám édesanyja a filharmonikusok csellóművésze, Révész Lívia, édesapja pedig Balogh Jenő, aki ütőhangszeresként rendszeresen fellép az együttesben.

A zenekar sajtóanyagában rámutatott: a koncert célja, hogy a város és az ország megismerje igazi értékeit. Pécsett alap-, közép- és felsőfokon is zajlik zenei képzés kiemelkedő tehetségekkel. Ennek a magas szintű oktatásnak az eredményeiről, sikereiről a város lakosaihoz ugyanakkor szinte semmi nem jut el, még az egyetemi diplomahangversenyek is zárt ajtók mögött folynak. Pécsnek évente négy-öt hangszeres országos versenygyőztes növendéke is van, ám e kiemelkedő szólisták játéka sehol nem hallható.

A zenekar utalt rá, az elmúlt húsz évben jelentősen csökkent az érdeklődés a zenei pálya iránt. Vannak hangszerek, amelyeket nagyon kevesen választanak. Hegedülni például tíz év alatt lehet megtanulni közepes szinten, és az ezzel járó napi többórás gyakorlás nem túl vonzó. Persze akadnak még népszerű hangszerek, a gitár, a furulya, a fuvola például töretlenül hódít, de az igazi zenekari alapot nem ez a hangszeres kör jelenti.

Egy zeneileg tehetséges gyerek általában tizennégy éves korában teszi fel a kérdést: muzsikusnak készüljön, vagy más, "pénzkereső" szakmát válasszon. E fiataloknak azonban hihetetlen lökést adhat, ha megismerik a siker ízét, a zenekari koncertek hangulatát, azt a miliőt, amit egy szimfonikus mű bemutatása, az együttessel közös szóló eljátszása jelent.

A Pannon Filharmonikusok közleményükben megjegyzik: a Zeneakadémián diplomázott zeneművészek döntő többségének a záróhangversenyt megelőzően alig adatik meg az a szimfonikus zenekari kíséret, melyet most hét fiatalnak biztosítanak.
A különleges koncert a tizenévesek számára érdekes játékkal egészül ki. A fellépők rajongókat gyűjthetnek egy közösségi portálon és a helyszínen begyűjtött "tapslapokkal". Akinek a legtöbben tapsolnak, ingyenes fürdőbelépőt kap, és elviheti az osztálytársait is.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés