bezár
 

zene

2010. 06. 19.
A zene ünnepe - Thanks Jimi Fesztivál a Petőfi Csarnokban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Másodszor rendezik meg a Thanks Jimi Fesztivált Budapesten az egykori legendás amerikai gitáros, a negyven évvel ezelőtt elhunyt Jimi Hendrix emlékére; hétfőn, a zene ünnepén a Petőfi Csarnokban több száz gitáros együtt adja elő a Hey Joe című dalt.

prae.hu

A napjainkra nemzetközivé vált fesztivál ötletgazdája Leszek Cichonski, az egyik legnépszerűbb lengyel bluesgitáros, aki ellátogat a hétfői budapesti rendezvényre is. Először 2003-ban Wroclaw főterén csináltak ilyen rendezvényt, akkor 588 gitáros játszotta egyszerre Jimi Hendrix Hey Joe című számát. A tett bekerült a Guinness-rekordok könyvébe, és Wroclawban idén már több mint hétezren gitároztak együtt 30 ezer néző előtt - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az elmúlt években csatlakozott a kezdeményezéshez és Hendrix-fesztivált rendezett többek között Detroit, Chicago és New York. Budapesten tavaly tartottak először Thanks Jimi Fesztivált és Győrött is rendeztek már ilyen eseményt.

A hétfői egész napos budapesti eseményen mintegy húsz zenekar ad koncertet, köztük az Üllői Úti Fuck, a Blind Myself, a Maszkura és a Tücsökraj, valamint az ef Zámbó Happy Dead Band. A várhatóan több száz fellépő gitáros a délutáni főpróbát követően 19 órakor játssza el a Hey Joe-t. Ezen az előadáson bárki részt vehet, aki visz magával egy gitárt és előzőleg regisztrálja magát.

A profi zenészek közül fellép mások mellett Patai Tamás (Republic), Alapi István (Edda), Lukács Peta (Bikini), ifj. Tornóczky Ferenc (Póka Egon Experience), Anda Bálint (Tűzkerék xt.), Szagán György és Berta Zsolt (Jimi Hendrix Memorial), Kőrös József (ex-HBB, Marathon Trió), Szántó Gábor (Üllői Úti Fuck), Bori Sándor (Watch My Dying), Kertész Csaba (Maszkura és a Tücsökraj), Polgár Péter (Odett és a Go Girlz!).

A Petőfi Csarnokban hangszer- és hangtechnikai kiállítás is várja szombaton az érdeklődőket 350 négyzetméteren. A Hangszeresek Országos Szövetsége (Hanosz) szervezésében felállított standokon - ugyanúgy, mint a Hangfoglaláson - minden kipróbálható, így a gitárok, az effektek, a mikrofonok és a hangosítási eszközök is.

A jubileumi Hendrix-év kapcsán tehetségkutató gitárversenyt rendezett a Hanosz. A pályázók a YouTube-ra tölthették fel videóikat, amelyek felkerültek a www.ujgitaros.hu oldalra; ezekre június 15-ig lehetett szavazni.

Mint azt a szervezők korábban közölték, egy szakmai zsűri a legtöbb szavazatot kapott tíz pályázó közül ötöt választott ki, őket a Thanks Jimi Fesztiválon mutatják be. A végső győztes egy félmillió forint értékű White American Vintage 70's Stratocaster gitárt kap, és profi stúdiókörülmények között rögzítheti dalát, amelyet a Sony Music kiad. A négy másik döntős különböző hangszer-kiegészítőket, erősítőt nyer.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés