bezár
 

art&design

2010. 06. 19.
Art Basel - Ahol a válság és a minőség utáni vágy párban jár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A világ legnagyobb kortárs művészeti vásárán, az Art Baselen is érezteti hatását a gazdasági és pénzügyi válság, amely arra sarkallja a vásárlókat, hogy a minőségi alkotásokat részesítsék előnyben.

prae.hu

"Egyértelműen megállapítottuk, hogy a galériák és az aukciós házak az utóbbi hónapokban kezdenek magukra találni. A válság nekünk minőségi növekedést jelentett" - mondta Marc Spiegler, az immár 41. alkalommal megrendezett vásár társigazgatója. A svájci Bázelban vasárnapig nyitva tartó rendezvényen 2500 művész alkotásait kínálják eladásra 37 országból.

A 300 kiállító egyike, David Nahmad galériatulajdonos is azt emelte ki, hogy a vásárlók a minőséget keresik. A műkedvelők óvatosabbak lettek a pénzügyi válság miatt, biztos és tartós értékek után vágynak. A minőség hajszolása azonban nem mindig könnyű feladat. "Az emberek úgy próbálnak védekezni (a piacok esésével szemben), hogy aranyba vagy műkincsekbe fektetik pénzüket. Az aranyat könnyebb megvenni, mint a műtárgyakat, mert ez utóbbi több ismeretet igényel. Azért vagyunk itt, hogy elmagyarázzuk az embereknek, mi az igazi művészeti érték" - fejtegette Nahmad.

A minőség utáni kereslet világosan látható a standokon is, ahol piros pontokkal jelölik az eladott műalkotásokat. A nyitás után néhány órával Picasso és Egon Schiele egy-egy alkotása már gazdára talált. Más vitán felül álló értékek is a vevők szemébe ötlenek, mint Andy Warhol vagy Joan Miró megkerülhetetlen művei.

Ezen a vásáron szemügyre lehet venni olyan műremekeket is, amelyek rövid idő alatt eltűnnek, hogy azután gazdag magángyűjtők lakásának falain vagy polcain kössenek ki. Ezek közé tartozik egy 1910-ben készült festmény az Oroszországban született, később német, majd francia állampolgárságot szerzett Vaszilij Kandinszkijtól (Vassily Kandinsky). "Ez egy remekmű. Igazából nem eladó" - siklik tovább Nahmad.

Az új irányzatok felfedezésére vágyó vásárlóknak az Art Basel idén a híres divattervező és fotóművész, Karl Lagerfeld fényképeit - fotókat az Eiffel-toronyról -, valamint Paul McCarthy amerikai képzőművész alkotásait és a kínai Jao Lu (Yao Lu) fényképeit kínálja.

A fotóművészet fontos helyet foglal el a vásáron. "Az informatika korszakának beköszöntével a (fotográfusok) képesek arra, hogy új valóságokat teremtsenek, valóságokat, amelyek létrehozásáról a festők álmodtak a festészeten keresztül. A történelemben először most ténylegesen előbbre járnak a festőknél" - magyarázta Bruce Silverstein, egy másik galériatulajdonos.

Lesznek azonban alkotások, amelyek nem találnak vevőre. Bár a galériatulajdonosok arra számítanak, hogy újra megélénkül a kereslet, egyes amerikai képzőművészek azt latolgatják, milyen hatása lehet az euróárfolyam esésének az eladásokra. "Tavaly nekünk nagyon jól ment" - mondta Douglas Baxter, a Pace galéria elnöke, hangsúlyozva, hogy a dollár gyengülése növelte az európaiak vásárlóképességét. "Tavaly az euró árfolyama nagyon magas volt a dollárhoz képest. Érdekes lesz megfigyelni, hogy mi történik idén" - folytatta Baxter.

Mások derűlátóbbak. "Rögtön a nyitás után nagy érdeklődést tapasztaltunk, néhány órán belül már üzleteket is kötöttek" - jegyezte meg Bruce Silverstein. "Az emberek ismét a művészet felé fordulnak" - fűzte hozzá a galériatulajdonos.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés