bezár
 

art&design

2010. 06. 16.
Chris Dercon lesz a londoni Tate Modern új igazgatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A belga származású Chris Dercon lesz 2011 tavaszától a londoni Tate Modern igazgatója.

A művészettörténész Dercon, aki hét éve a müncheni Művészetek Házának igazgatója, a spanyol Vicente Todolit váltja majd az intézmény élén. A Művészetek Házában többek között Gerhard Richter, Anish Kapoor, Andreas Gursky és Aj Vej-vej (Ai Weiwei) művészek alkotásaiból is sikeres kiállításokat szervezett. Korábban is kortárs múzeumokban dolgozott, például a New York-i PS1-ben vagy a rotterdami Witte de Withben.

A Tate Modern világszerte az egyik legismertebb modern és kortárs múzeum, évente látogatók milliói keresik fel. A Temze déli partján fekvő intézmény idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját.

Az új igazgató számára nagy kihívást jelent majd a múzeum átépítése és új épületszárnnyal való megtoldása: a munkálatok 2012-ig készülnek el. A Tate Modern megnövelésének ötlete Herzog & de Meuron építészektől származik, akikkel Dercon már Münchenben is együtt dolgozott.

Dercon az új állást "hihetetlenül inspiráló feladatnak" nevezte: úgy véli, ez remek lehetőség, hogy újfajta művészeti intézményt alakítsanak ki a XXI. század számára.

Wolfgang Heubisch, a bajor kormány kulturális, tudományos és kutatási minisztere sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Dercon máshol folytatja munkáját. Kifejtette: az igazgató a Művészetek Házát a modern művészet legizgalmasabb és legelismertebb kiállítóhelyei közé emelte.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés