bezár
 

zene

2010. 06. 15.
Gustav Mahlerre emlékeznek a MüPában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén Gustav Mahler születésének 150., jövőre pedig a halálának 100. évfordulójára emlékezik a zenei világ, ebből az alkalomból a zeneszerző életében fontos városok - Budapest, Prága és Hamburg - hangversenytermeiben koncertezik a Schleswig-Holsteini Zenei Fesztivál (Das Schleswig-Holstein Musik Festival) zenekara. A világ legjobb fiatal muzsikusaiból álló együttes július 2-án lép fel a Művészetek Palotájában.

Új zenekar formálódik ezekben a napokban a 18-26 év közötti zenészekből a Schleswig-Holsteini Zenekari Akadémián Christoph Eschenbach karmester vezetésével. Az együttes a három várost érintő Mahler-turnéra készül, amelynek alapanyaga Mahler I. (Titán) és V. szimfóniája, de mindhárom helyen változik egy kicsit a műsor - mondta el Rolf Beck, a fesztivál intendánsa a keddi sajtótájékoztatón.

Budapesten - tekintettel az Erkel-évre - a Hunyadi László című opera nyitányát is eljátsszák Mozart C-dúr szimfóniája mellett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Természetesen megszólal az I., Titán címen is ismert szimfónia is, amelyet Budapesten komponált Mahler, amikor a Magyar Királyi Operaházat igazgatta 1888 és 1891 között.

A Schleswig-Holsteini Zenei Fesztivál zenekara Budapestről Prágába utazik, abba a városba, amelynek közelében született a zeneszerző, ott július 3-án és 4-én két koncertet adnak. Július 14-én Hamburgban lépnek föl, Budapest után itt volt zeneigazgató Mahler. A kikötővárosban az V. szimfóniát adják elő és Thomas Hampsont kísérik, aki a Rückert-dalokat énekli.

A világhírű bariton egyébként egész nyáron a zenekari és a kórusakadémia növendékeivel marad - jegyezte meg Rolf Beck. Hamburgban 2011 májusában zárul a Mahler-év, ekkor a hatalmas énekkari, zenekari és szólista létszámot igénylő ezért Ezrek szimfóniája címen emlegetett VIII.-at szólaltatják meg.

Csonka András, a Művészetek Palotája vezérigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a július 2-iki Mahler-koncert zárja a koncertévadot az intézményben. A következő szezont is vele nyitják, a Budapesti Mahler Ünnep szeptember 9-iki koncertjén az Észak-Német Rádió zenekara játszik Michael Gielen vezényletével, ekkor a IV. (G-dúr) szimfónia hangzik el.

Erdődy Orsolya, a Hungarofest Klassz Zenei Irodájának vezetője hozzátette: a Mahler városai nyári sorozat hármas együttműködésben valósul meg, a kooperáció az iroda munkájának alapfilozófiája. A schleswig-holsteini fesztivállal, amelynek 2007-ben Magyarország volt a díszvendége, kiváló a kapcsolatuk. A vendégség alkalmával 400 magyar művész fordult meg a fesztiválon. Reméli, hogy 2011-ben, a Liszt-évben újabb jelentős közös programokat szervezhetnek.

prae.hu


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés