bezár
 

film

2010. 06. 15.
Médiacsomag: csak apró változtatások
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy jobbikos és két fideszes módosító indítványt támogatott a parlament kulturális és sajtóbizottsága a Fidesz által benyújtott médiacsomaggal kapcsolatban. A médiát szabályozó új törvénytervezethez negyvennégy módosító indítvány érkezett az ellenzéki pártoktól.

A legtöbb módosító indítványt Novák Előd és Pörzse Sándor, a Jobbik képviselői nyújtották be, ám ezek közül csak az egyetlen, a szóhasználatot pontosító módosító javaslatot fogadott el a bizottság fideszes többsége.

A másik kettő - a bizottság által szintén elfogadott - módosító javaslatot a fideszes Koszorús László jegyezte: az első javaslatában, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) szerepéről szóló passzusban az ő megfogalmazása szerint az NHIT nem "véleményezhet" az infokommunikáció területén, hanem "javaslatot tesz". A második - szintén elfogadott - javaslatában Koszorús László szintén az NHIT működéséről (a tárgyalási és döntés-előkészítő anyagok készítéséről) szóló egyik passzust pontosította.

A bizottság Schiffer Andrásnak, az LMP frakcióvezetőjének alkotmánymódosításra vonatkozó módosító indítványait nem támogatta. Az indítvány az alkotmány 61. paragrafusában található "szólásszabadság" kitétel helyett a "vélemény szabad kinyilvánítását" javasolta. Az LMP emellett a civil kuratóriumi testületek szerepét szerette volna megőrizni, így adva nagyobb teret a társadalmi kontrollnak a közmédiumoknál. L. Simon László bizottsági elnök azonban ez ellen úgy érvelt az ülésen, hogy mivel korábban ő is tagja volt egy ilyen testületnek, belülről is láthatta ezek működésképtelenségét.

A Lendvai Ildikó MSZP-s, Karácsony Gergely LMP-s, valamint Novák Előd és Pörzse Sándor jobbikos parlamenti képviselők által benyújtott többi módosítás főként a közmédiumok felügyeletére felállítandó médiatanácsról szóltak, ezeket a javaslatokat a bizottság azonban nem támogatta.

Az ülésen Novák Elődöt a bizottság elnökének többször is rendre kellett utasítania, miután az elnök szerint a képviselő a házszabályt is mellőzve többször is magához ragadta a szót, és kérdésekkel fordult a bizottság alelnökéhez.

Cser-Palkovics András és Rogán Antal fideszes képviselők múlt hét pénteken nyújtották be az új médiatörvény tervezetét. A csomag alapján megalkotandó jogszabály módosítaná a "médiát és hírközlést szabályozó egyes törvényeket", továbbá a "sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól" szóló szabályozásokat.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Alex Garland: Polgárháború
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés