bezár
 

film

2010. 06. 10.
Magyar dokumentumfilmek Zágrábban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hungarian Docu Jam címmel az utóbbi évek legjobb, legkarakteresebb magyar dokumentumfilmjeiből láthat válogatást szerdától a zágrábi Dokukino mozi közönsége. A vetítéssorozat - a közelgő futball-világbajnokság jegyében - Almási Tamás Puskás Hungary című alkotásával indul.

prae.hu

A bemutatóra meghívták Almási Tamás rendezőt és Vladimir Bearát, az egykori jugoszláv válogatott legendás kapusát, aki abban a korszakban híressé vált azzal, hogy kivédte Puskás Öcsi lövését - mondta el az MTI-nek Inja Karac, a magyar filmnapok koordinátora.

Hozzátette, hogy kilenc filmet vetítenek, és tíz magyar filmest látnak vendégül a szombat estig tartó eseményen.

Pénteken magyar és horvát filmesek a dokumentumfilm jelenéről és jövőjéről tartanak kerekasztal-beszélgetést. Nenad Puhovski producer, rendező, a ZagrebDox nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál igazgatója, Sinisa Juricic producer, valamint Somogyvári Gergő rendező, operatőr és László Sára producer vesz részt a párbeszédben - jegyezte meg a horvát szervező.

Somogyvári Gergő Csempelevél című dokumentumfilmjét és a Kis Annával készített Lanterna - ahol a magány sem jár című alkotását - amely a horvát Adria világítótorony-őreinek életéről szól - tavaly már bemutatták Zágrábban. A horvátok ezek után kérték föl a rendezőt, hogy válogasson magyar dokumentumfilmekből a mostani filmnapokra.

Mint azt Somogyvári Gergő az MTI-nek elmondta, úgy döntött, hogy egy 23 filmből álló csomagot küld, amelyből a horvátok kiválaszthatják a számukra érdekes alkotásokat. Így kerül most a zágrábi mozivászonra a Puskás Hungary mellett a Százhúsz centi tömény erőszak, a Hosszú utazás, a Három esküvő, a Malaccal teljes, a Három hiányzó oldal, A süllyedő falu, a Jogtalanul és a Szemünk fénye című film.

A rendező megjegyezte, hogy a zágrábi Dokukino mozi az egykori jugoszláv filmcenzorok vetítője volt, amely az utóbbi években a zágrábi fiatal dokumentumfilmesek, filmesek klubjává alakult. A moziban korabeli bőrfotelekbe süppedve élvezheti a vetítést a nagyérdemű.
Somogyvári Gergő hozzátette, hogy társaival szeretne majd hasonló vetítéssorozatot rendezni horvát dokumentumfilmekből Budapesten.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
A 14. Frankofón Filmnapokról
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés