bezár
 

zene

2010. 06. 09.
Pat Metheny Group a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon
2010. június 30. Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Pat Metheny az elmúlt években többször és több formációban járt Magyarországon, de most igazán nagy szenzációnak számít, hogy a legendás Pat Metheny Grouppal lép színpadra, amely 1977 óta létezik több felállásban és tizenhárom album, valamint hét Grammy Díj fémjelzi a történetét. Ezúttal három olyan zenésszel – szerzőtársával, a zongorista Lyle Mays-al, a nagybőgős Steve Rodbyval és a dobos Antonio Sanchezzel - hallhatjuk Methenyt, akik több évtizede muzsikálnak vele.
Pat Metheny 1954. augusztus 12-én született Kansasban. Nyolc éves korában trombitált, 12 éves korától gitározott, 15 éves korára Kansas legjobb jazz zenekaraival lépett fel, és már fiatalon nagy tapasztalatra tett szert a színpadi szereplés terén.

A zenészt 1974-től ismerte meg a világ. Tizennyolc évesen egy fesztiválon lehetősége nyílt néhány dalt eljátszani Gary Burtonnel, a kiváló vibrafonossal. Röviddel ezután csatlakozott a zenekarához, és innentől kezdve egy csapásra híressé vált.

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/vdY3EBDbPVE&hl=hu_HU&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/vdY3EBDbPVE&hl=hu_HU&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

Gary Burton & Pat Metheny - Autumn

prae.hu


A mesterrel eltöltött három év alatt már hallani lehetett a játékán egyedi stílusát és zenei felfogását, amely fontosnak tartja a harmóniákat és a ritmust, de az ehhez igazodó improvizációk a klasszikus jazz, a swing, és a blues elemeiből építkeznek.

Első albumával, az 1975-ben megjelent Bright Size Life-fal újraértelmezte a tradicionális dzsesszgitár hangzást a zenészek új generációja számára, és ez az állandó megújulásra való törekvés az elmúlt évtizedek alatt sem csitult benne.

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/amEp34owKn0&hl=hu_HU&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/amEp34owKn0&hl=hu_HU&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

Pat Metheny Group (Pat Metheny, Richard Bona, Antonio Sanchez) - Bright Size Life


Metheny olyan művészekkel zenélt együtt mint Steve Reich, Ornette Coleman, Herbie Hancock, Jim Hall, Milton Nascimento és David Bowie. Lyle Maysszel olyan szerzőpárost alkot, amelyet a kritikusok és zenekedvelők a híres Lennon-McCartney és Ellington-Strayhorn párosokhoz hasonlítanak. Elektromos és akusztikus darabokat írt gitárra, balettek, nagyzenekari művek szerzője és előadója ugyanúgy, mint a modern jazz vagy rock daloké.

Amellett, hogy ennyire elismert zenész, tanárként is nagyon népszerű. Tizennyolc évesen ő volt a legfiatalabb ember, aki valaha is tanított a Miami Egyetemen. Ugyanezzel a „címmel” büszkélkedhetett egy évvel később a Berklee College of Music falain belül, ahol húsz évvel később tiszteletbeli doktorrá avatták. Metheny ezen kívül még a világ minden részén tart kurzusokat.

Pat Metheny

A fiatal zenészek azért is tisztelik, mert az elektronikus zenét ugyanolyan értékesnek tartja, mint a klasszikus stílusokat. Ennek köszönhetően például az első olyan jazz zenészek közé tartozott, akik komoly hangszernek tekintik a szintetizátort. Többfajta gitár „kifejlesztésében” is szerepet vállalt, ilyen volt a szoprán akusztikus gitár, a 42 húros Pikasso gitár vagy az Ibanez PM-100-as jazz gitár.

Pat Metheny többször is elnyerte a "legjobb jazzgitáros" címet és aranylemez lett a Talking, a Letter from Home és a Secret Story című albuma. Tizenhét Grammy-díjat nyert különböző kategóriákban.Maga a Pat Metheny Group hét egymást követő évben kapott Grammy Díjat hét egymást követő albumért.  

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/yw7_WQmrzuk&hl=hu_HU&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/yw7_WQmrzuk&hl=hu_HU&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

Pat Metheny - Secret Story Live (1993)


Pat Metheny életének legnagyobb részét turnézással tölti, évente átlagban 120-240 koncertet ad.
 

nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés