bezár
 

art&design

2010. 06. 08.
Hungaria Sacra: balassagyarmati kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szentekhez kötődő, Magyarországon fellelhető ábrázolásokat mutatják be a balassagyarmati Palóc Múzeumban pénteken kezdődő kiállításon; a tárlat anyagát 29 gyűjteményből válogatták.

prae.hu

A Hungaria Sacra című kiállítás az Öltöztetős ábrázolások és szakrális textilek Közép-Európában című sorozat második része, amelyben a magyarországi gyűjtés anyagát teszik közzé - mondta Lengyel Ágnes, az intézmény főmuzeológusa kedden az MTI-nek.

A múlt évben a Palócföldet mutatták be a Boldogasszony fehér fátyolával című kiállításon, jövőre a nemzetközi gyűjtésből terveznek tárlatot.
A december 18-ig látogatható kiállításon öltöztetős szobrokat, zárda- és kolostormunkákat, fém- és aranyszálas hímzéseket, díszített ereklyéket, valamint népi készítésű Mária-házakat láthatnak a látogatók. A Mária-házak üvegezett kis szekrénykék, amelyekben a kegyszobrok öltöztetett másolatait helyezték el.

A Hungaria Sacra a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával valósult meg, a rendezvényre közösen pályázott a Palóc Múzeum és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum.

A kiállítás anyagát 29 gyűjteményből válogatták, köztük a tihanyi Bencés Apátsági Múzeumból, az andocsi Mária Kegytárgy Gyűjteményből, a Néprajzi Múzeumból, a celldömölki és a gyulafirátóti katolikus plébániáról.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés