bezár
 

zene

2010. 06. 08.
Kezdődik a miskolci operafesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nyitóhangversennyel szerdán megkezdődik a "Bartók + Európa 2010" Miskolci Nemzetközi Operafesztivál; a tizedik, jubileumi operaünnep az európai kultúra sokszínűségét mutatja be a zene nyelvén.

prae.hu

A szerda este 8 órakor kezdődő programban közreműködik Elena Mosuc, Alex Vicens és a Pannon Filharmonikus Zenekar Ivan Angelov vezényletével. Műsoron Bartók Béla és Vajda János művei, valamint operarészletek csendülnek fel a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínházában - közölte Barázda Eszter, a fesztivál sajtófőnöke kedden az MTI-vel.

A hangverseny előtt két kiállítás-megnyitó is lesz. Délután öt órakor a Herman Ottó Múzeum Papszeri épületében a Gustav Mahler és Bécs című kiállítást Mesterházy Máté zenetörténész nyitja meg, a tárlatot Elisabeth Kornfeind, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója ajánlja a vendégek figyelmébe. Az esti nyitó hangverseny előtt fél órával a teátrum emeleti társalgójában Bartók grafikus szemmel a Miskolci Galériával közös kiállítást Máger Ágnes festőművész ajánlja a látogatók figyelmébe.

Az utcai kísérő rendezvények 18 órakor felvonulással kezdődnek, a menet a Széchenyi utcán vonul a Városház tér felé.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pusztító árvíz átírta a fesztivál vidéki programjainak naptárát: Edelényben és Felsőzsolcán elmaradnak az előadások, az aggteleki koncerthelyszín pedig kerülő úton közelíthető meg.

Az árvízkárosultak megsegítésére a Miskolci Nemzetközi Operafesztivál adománygyűjtést szervez a fesztivál idején. A pénzadományokat a Magyar Vöröskereszt gyűjti az előadások helyszínein, a Miskolci Nemzeti Színházban, a Jégcsarnokban, a Miskolci Egyetemen és a templomokban.

A 10. Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon június 9. és 20. között Európa 27 országa jelenik meg valamilyen produkcióval. Az eseménysorozaton a közönség összesen 65 produkciót láthat és hallhat, köztük lesz 26 operaelőadás, 5 balett és 23 koncert, emellett filmes és képzőművészeti programokat is szerveznek.

"Az idei fesztivál üzenet vagy inkább bevezető Magyarország 2011-es európai uniós elnöksége elé" - hangsúlyozta korábban Bátor Tamás, a fesztivál ügyvezető igazgatója. Az első koncertet a Pannon Filharmonikus Zenekar adja, ez a gesztus Pécsnek, mint Európa egyik idei kulturális fővárosának szól, az alkalomra a miskolci születésű neves magyar zeneszerző, Vajda János komponált új szimfóniát.

A fesztivál programjában a Miskolci Nemzeti Színházban Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója állítja színpadra Bartók operáját, A kékszakállú herceg várát egy estén Puccini Gianni Schicchijével. Folytatódik a fesztivál és a Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) együttműködése: Richard Strauss operáját, a Daphnét mutatják be. A Bánk bánnal a debreceni Csokonai Színház társulata vendégszerepel Miskolcon, a Kolozsvári Állami Magyar Opera pedig a Saroltát hozza el a fesztiválra.

A népszerű három tenor koncertet idén is megrendezik, ezúttal Badri Maisuradze, Giorgio Beruggi és Michal Lehotsky közreműködésével és lesz kortárs opera is: Erkki-Sven Tüür észt zeneszerző Wallenberg című alkotása.

Az operafesztivál Opera-Rock Show-ján június 11-én a Republic lép fel a miskolci Jégcsarnokban. Az előadáson a népszerű zenekar saját dalai mellett klasszikus szerzők darabjainak átiratát adja elő szimfonikusok kíséretével. Másnap, június 12-én Tarja Turunen, "Finnország hangja", a gótikus metálzenét játszó Nightwish zenekar egykori énekesnője ad koncertet.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Nils Frahm: Day
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés