bezár
 

zene

2010. 06. 06.
Musicalt mutatnak be Rómában II. János Pál pápáról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ne féljetek! címmel a néhai II. János Pál pápa életéről szóló musicalt mutatnak be Rómában 21 fiatal színész, illetve énekes részvételével.

prae.hu

A június 11-én és 12-én a római Teatro Italiában bemutatkozó zenés színdarabot Giuseppe Spedicato író és pap jegyzi, és a milánói Teatro Piccolóból is ismert Gianluca Ferrato rendezte.

Spedicato, aki egy évvel a katolikus egyházfő halála után kezdett a darab megírásához, egyszeri és megindító élménynek nevezte a "világot megváltoztató" II. János Pál személyiségével való foglalkozást.

"A pápa emberek millióival találkozott, és mindenhova a szeretetről és reményről szóló üzenetét vitte magával. Ezért döntöttünk úgy, hogy egyik legbensőségesebb felhívása alapján nevezzük el a zeneművet" - mondta a szerző, utalva arra, hogy II. János Pál nem sokkal pápává választása után mondta egy fiatalokhoz intézett beszédében: Ne féljetek! Ne féljetek fiatalnak lenni!

A darab zenéjét Biagio Mandorino katolikus pap szerezte, aki - mint mondta - régóta várt az alkalomra, hogy "zenében is kifejezze az egyházfő iránti tiszteletét". Mandorino reméli, hogy a néhai pápa utódja, XVI. Benedek is részt vesz a pénteki premieren.

A Ne féljetek! főszerepét Simone Sibilliano játssza, akit az olasz fiatalok a kereskedelmi tévék zenés műsoraiból és világhírű musicalek (Jézus Krisztus szupersztár, Rómeó és Júlia, Az operaház fantomja) produkcióiból ismerhetnek.

A musicalben fellépő 21 színész mind fiatal. "Ez a darab a fiatalok tehetségéről szól, és annak az embernek a szeretetéről és erejéről, aki szerette a színházat és a fiatalokat" - nyilatkozta Spedicato.

A musical története Karol Wojtyla fiatalkorában indul, bemutatja a kommunizmus alatti Lengyelország ifjúságának életét, a fiatal papnövendék sorsát egészen a bíborosi székig és a pápaválasztó konklávéig. A színpadon megelevenednek az egyházat közel harminc éven át vezető II. János Pál életének főbb állomásai, így az 1981. május 13-i Szent Péter téri merénylet is.

A római premier után a musical országos turnéra indul: 2010-11-ben várhatóan bejárja egész Itáliát.

Nem ez az első alkalom, hogy zenés színdarab eleveníti fel II. János Pál életét. 2007-ben a szicíliai Caltanisetta püspökségének támogatásával szintén fiatalok alkotta társulat adott elő hasonló musicalt (az ötlet talán innen ered). A szicíliai darabnak Ciao, hajnal hírnöke volt a címe. II. János Pál így is nevezte a szerinte magukban reményt és hitet hordozó fiatalokat.

A fiatalok milliószámra követték II. János Pált, saját nevük is volt: pápaboy-ok. A Rómában 2000 nyarán rendezett világifjúsági találkozón a pápa és a fiatalok egész éjszaka együtt énekeltek és imádkoztak. Az idős és beteg pápa életének utolsó napjaiban ugyanezek a hátizsákos fiatalok virrasztottak II. János Pálért a pápai lakosztály Szent Péter térre néző ablaka alatt.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés