bezár
 

színház

2010. 06. 06.
Kiss Imre, a Müpa vezérigazgatója kapta az ISPA életműdíját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiss Imrének, a Művészetek Palotája vezérigazgatójának ítélték oda Zágrábban a három évenként kiadott életműdíjat a Nemzetközi Előadó-művészeti Társaság (ISPA) éves konferenciáján. A díjat egészségi okok miatt a szombat esti záró díszvacsorán a kitüntetett leánya vette át. A konferencia témája a globalizáció és a kulturális identitás kérdése volt.

Szkéné színház

A méltatást Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója tartotta, akit 2007-ben választottak be az ISPA elnökségébe. A főigazgató kitért Kiss Imre munkásságának sokszínűségére, arra, hogy megalapította a Budapesti Tavaszi Fesztivált, a Magyar Állami Operaház és a Vígszínház menedzserigazgatója volt, majd létrehozta a Művészetek Palotáját. Korát, nemzedékét megelőzően igazi művészeti menedzserként dolgozott és dolgozik ma is - jelentette ki Kovács Géza.

A világ legrangosabb előadóművészeti intézményeit és meghatározó személyiségeit tömörítő szervezet először ítélt oda díjat közép-európai szakembernek.

Csonka András, a Müpa vezérigazgató-helyettese, aki részt vett a konferencián, elmondta az MTI-nek nyilatkozva, hogy komoly viták alakultak ki a tanácskozáson. Igaz, hogy a kulturális kisebbségek folyamatosan ki vannak téve a globalizáció hatásának, de a résztvevők többsége elfogadta azt az álláspontot, hogy ez a hatás nem feltétlenül rossz, hiszen megkönnyíti a kommunikációt. Mindazonáltal meg kell előzni, hogy a kis kultúrák eltűnjenek a globalizált világban - tették hozzá.

Másodszor tartják a konferenciát Közép-Európában, először 2006-ban a Művészetek Palotájában tanácskoztak, akkor Konrád György nyitotta meg a tanácskozást. Az ISPA év eleji közgyűlése mindig New York-ban van, a következő évközi, vagyis a 2011. júniusi tanácskozás helyszíne pedig Torontó lesz.

Az ISPA (International Society for the Performing Arts) New York-i székhelyű non-profit nemzetközi szervezet, amely több mint 600 igazgatót, menedzsert és művészt jegyez a világ 50 országából, tagjai és választott vezetői között található a londoni Barbican Center, a Párizsi Opera, a szingapúri Esplanade Művészeti Központ igazgatója, valamint táncművészek, színészek és zenészek.

A társaság célja kiépíteni, gondozni, fenntartani és fejleszteni olyan kulturális vezetőkből álló nemzetközi hálózatot, amely az előadóművészetek ügyét különböző fórumokon képviseli.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés