bezár
 

art&design

2010. 06. 06.
Londonba költöznek a Sixtus-kápolna Raffaello által tervezett faliszőnyegei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A londoni Victoria and Albert Museumban állítják ki szeptembertől azt a négy Raffaello tervei alapján készült faliszőnyeget, amelyek a Sixtus-kápolnát díszítik.

prae.hu

A faliszőnyegek az eredeti, életnagyságú vázlataikkal, az úgynevezett Raffaello-kartonokkal együtt láthatók majd a múzeumban. A Raffaello Santi (1483-1520) által a gobelinek szövéséhez előre elkészített alapfestmények már 1865 óta a londoni intézmény tulajdonában vannak, és ez lesz az első alkalom, hogy a terveket és a kész szőnyegeket egyszerre csodálhatják meg a látogatók.

Mark Jones, a Victoria and Albert Museum igazgatója elmondta, mindez "egy csodálatos lehetőség a reneszánsz mesterművek újraegyesítésére". A szeptemberben megnyíló hathetes kiállítás egybeesik XVI. Benedek pápa Nagy-Britanniába tervezett történelmi látogatásával.

Raffaellót még X. Leó pápa (1475-1521) bízta meg a falikárpitok terveinek elkészítésével, amelyeket aztán Brüsszelben szőttek meg a pontos vázlatok alapján, majd visszaküldtek Rómába. A tíz darabból álló faliszőnyeg-sorozatból sajnos mindössze a most kiállításra kerülő négy kárpitnak maradtak fenn a vázlatai.

A faliszőnyegek a Vatikáni Múzeum, a kartonok pedig a brit királynő tulajdonát képezik. Az összesen hét darab tervrajz még Viktória királynő uralkodása idején került a múzeumba egy hosszú távú kölcsönnek köszönhetően, és sérülékenységük miatt nem is lehet őket elszállítani az intézményből. A kiállításra szóló jegyek ingyenesek és július 1-étől kaphatóak.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés