bezár
 

irodalom

2010. 06. 06.
Ünnepi könyvhét - Vámos Miklós új kötetében kollégáival beszélget
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hetvennégy magyar íróval folytatott beszélgetését foglalta kötetbe az idén hatvanéves Vámos Miklós. A Kedves Kollégák című, az Európa Könyvkiadónál megjelent kötetből az író szerint az olvasó szubjektív tükröt kaphat a mai magyar irodalomról.

prae.hu

"Szenvedélyesen érdekelt, milyen emberek, hogyan gondolkodnak író kollégáim, vannak-e műhelytitkaik. Nagyon sokat tanultam a beszélgetésekből" - foglalta össze a kötet tanulságait az MTI-nek az immár 36 kötetes Vámos Miklós, aki az elmúlt öt évben kétheti rendszerességgel az Alexandra Könyvesház Nyugati téri áruházában készített interjúit szerkesztette kötetbe.

Vámos Miklós megjegyezte: azt mindenki tudja, hogy az írók "nem egészen normálisak", hiszen a normális ember fiatal korában inkább a kalandokat hajkurássza, és nem ül egyedül egy papírlappal.

"Ehhez valami sajátságos lelki állapot kell. Számomra kiderült, hogy hetven beszélgetőpartnerem hetvenfélén nem volt normális" - fogalmazott a szerző.

Mint mondta, a kötetbe természetesen nem fértek el az eredeti beszélgetések, de igyekezett úgy lerövidíteni a kéziratot, hogy egyetlen témakör se maradjon ki. "Az egyórás beszélgetéseket nagyon meg kellett húzni és szerkeszteni. Kisimítgattam az élő beszéd írásban nem jól festő lazaságait, de igyekeztem megtartani a természetességét, és kinek-kinek jellegzetes stílusát" - fűzte hozzá.

Vámos Miklós szerint izgalmas játék, írói feladat volt megtartani az írók stílusát, és úgy érzi, ez sikerült, "mert senki sem reklamált, hogy ezek nem az én szavaim". Kiemelte, hogy a hetven(négy) legfontosabb kortárs szerző kapott helyet a kötetben, így az olvasó a magyar irodalom szubjektív kistükrét veheti kézbe. Bár a tükör is lehet elfogult, úgy vélte, akkor végezte jól a dolgát, ha sikerült az adott szerzőről olyan portrét készíteni, amely felkelti az olvasó érdeklődését az írók legfontosabb könyvei iránt.

Az MTI kérdésére Vámos Miklós elmondta: négy olyan szerző maradt ki a kötetből, akikkel nem sikerült összeegyeztetni az beszélgetést. "Az egészen fiatal írókkal most nem foglalkoztam, viszont sajnálom, hogy Darvasi Lászlóval, Nyerges Ágnessel, Krasznahorkai Lászlóval és Várady Szabolccsal nem sikerült beszélgetni" - idézte fel. Vámos Miklós az egyik alkalommal - mivel az utolsó pillanatban maradt el a beszélgetés - magával készített interjút.

"Öninterjú volt. Egy Vámos Miklós nevű kérdező tett fel egy Vámos Miklós nevű írónak kérdéseket, és igyekeztek mindketten becsületesen eljátszani a szerepüket" - emlékezett.

Az író hangsúlyozta: a kötettel búcsúzik a kérdezői szerepkörtől. Hozzátette: nem azért, mert elfáradt, hanem csak úgy érzi, itt az ideje átadni a helyét a fiatalabbaknak. "Mutassák meg, ők mit tudnak".

A Kedves Kollégák! című kötet Vámos Miklós életműsorozatának harmadik része az Európa Kiadónál. Az első kötet a tavaly tavasszal a Könyvfesztiválra megjelent Félnóta című regény újrakiadása volt, a második pedig a 2009 őszén kiadott Tiszta tűz című új novelláskötet.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés