bezár
 

irodalom

2010. 06. 05.
Ünnepi könyvhét - Sárkányok barlangja: Popper Péter utolsó könyve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az áprilisban elhunyt Popper Péter utolsó befejezett könyve a 81. Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Saxum Kiadónál, egyszerre nyomtatott és e-változatban is. A Sárkonyok barlangja stílusában és tartalmában is eltér a neves pszichológus eddig megszokott írásaitól.

prae.hu

A könyv címe egy Ken Kesey mottóra utal - mondta Pataki Istvánné, a kiadó irodalmi vezetője az MTI-nek. Hozzátette: a Sárkányok barlangjában a szerző által Izashannak nevezett nyugtalan lélek "kíváncsian és szertelenül teszi fel az élet örök kérdését, hogy ki vagyok én".

"Ám a furcsa helyzetek mellett is azt bizonygatja, hogy vállalnunk kell az élet bizonytalanságait és kiszámíthatatlanságát" - emelte ki az irodalmi vezető, aki szerint a kötet főszereplője, Izashan megtanítja az olvasóját jól kérdezni. Megjegyezte: a kérdések esetleg fontosabbak lesznek, mint a válaszok, és a főhős kicsit csodálkozva, kicsit megvetéssel bámulja, mit művelnek életükkel ennek a bolygónak a lakói.

Pataki Istvánné kitért arra, hogy Popper Péter más könyveiben is többször foglalkozott a halállal, a Sarkányok barlangjában azonban különösen sokszor előkerülnek az elmúlással kapcsolatos örök kérdések. Azt hangsúlyozza, hogy a halál ismeretlen az ember előtt, Isten pedig nem ad magyarázatot - emelte ki.

Szintén könyvheti újdonság a Saxum Kiadó Szimpozion-sorozatának új kötete, amelyben Egymásra nézve címmel Popper Péter kötetben először közreadott, állatokról szóló írása kapott helyet.

"Popper Péter, amint ezt többször is említi, állatbolond családból származik, erről a Részemről mondjunk mancsot! című kötete is tanúskodik. Az Egymásra nézve az állatok érzelmi világáról, karakterérzékenységéről szól; ehhez az íráshoz csatlakozik két jeles professzor, Csányi Vilmos és Persányi Miklós tanulmánya" - mondta Pataki Erzsébet.

Az irodalmi vezető elárulta, hogy karácsonyra egy Popper Péterre emlékező kötetet tervez a kiadó megjelentetni, amelyben amellett, hogy barátai, tisztelői emlékeznek a neves pszichológusra, egy torzóban maradt könyv három fejezete is helyet kap, amelyet pár héttel halála előtt, március 23-án küldött meg a kiadónak. A tervezett könyv címe Jó reggelt, Földlakó.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés