bezár
 

art&design

2010. 06. 05.
ARS HOMO EROTICA
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az ARS HOMO EROTICA, a varsói Nemzeti Múzeum műgyűjteményét radikálisan új szemszögből bemutató, és átértékelő tárlat, kiegészülve egy impozáns kortárs művészeti anyaggal. A kiállításnak magyar résztvevői is lesznek: El Kazovszkij és Dallos Ádám.

A tárlat célja, hogy bemutassa a művészettörténetben megjelenő homoerotikát, különös tekintettel az antik, és Kelet-Közép Európa kortárs művészetére. Hasonló, a témát egészében átfogó, nagyméretű, múzeumi bemutató eddig még nem született a világ más, nagyobb múzeumaiban sem.

Legutóbb a 2007-ben, Milánóban megrendezni próbált Art and Homosexuality. From Von Gloeden to Pierre et Gilles című kiállítás próbálkozott hasonló célkitűzésekkel, de a tárlatot 3 nap múlva bezárták, és csak egy kisebb, cenzurált változatot engedélyeztek Firenzében.

A varsói kiállítás több, mint 250 művel, és mások mellett, olyan művészekkel jelentkezik, mint Nan Goldin, Wilhelm von Gloeden, a Blue Noses, Katarzyna Kozyra, David Cerny, Anna Daucikova, El Kazovszkij, vagy Catherine Opie, aki a nemzetközi kortárs fotográfia egyik legjelentősebb alakja, munkáiból 2008-ban a new york-i Guggenheim Museum rendezett retrospektív kiállítást, vagy a 2003-as velencei biennálén berobbanó S and P Stanikas Litvániából.

A kiállítás szervezői, a szélsőjobboldali fenyegetések ellenére, jelentős számú nemzetközi érdeklődőt várnak, már csak azért is, mert 2010 nyarán, London, Madrid és Stockholm után Varsóban rendezik meg Európa legnagyobb meleg fesztiválját, az Europride-ot.

prae.hu



A tárlat megtekinthető a Varsói Nemzeti Múzeumban 2010. június 11-től szeptember 5-ig.

nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés