bezár
 

irodalom

2010. 06. 04.
Brit író kulturális bojkottot szorgalmaz Izrael ellen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kulturális bojkottot szorgalmazott Izraellel szemben csütörtökön megjelent felhívásában egy népszerű brit író a gázai segélyflottilla elleni izraeli katonai akció miatt.

prae.hu

A baloldali nézeteiről ismert Iain Banks a The Guardian című vezető baloldali napilap internetes kiadásán megjelent nyílt levelében felteszi a kérdést: a Gázába tartó konvoj elleni "gyilkos támadás" után nem érkezett-e el az ideje az Izrael elleni teljes kulturális és oktatási bojkott újbóli meggondolásának?

Banks szerint ha az írók és művészek nem utaznának Izraelbe, és ha az Izraelhez fűződő egyéb kulturális és oktatási kapcsolatok közül a lehető legtöbb megszakadna, az elősegíthetné, hogy az izraeliek megértsék: mennyire elszigeteltté váltak erkölcsileg.

Az író elismeri, hogy ez a kollektív büntetés - "igaz, enyhe" - formája lenne, és így bizonyos mértékig képmutatásnak tűnhetne azok számára, akik bírálják a palesztinokkal - különösen a Gázában lakókkal - szembeni izraeli bánásmódot. Most már azonban egyértelmű, hogy a józan észre, a nemzetközi jogra, az ENSZ-határozatokra és az egyszerű emberi tisztességre vonatkozó felhívások semmit nem jelentenek Izrael számára. "Így mi, akik nem vagyunk hajlandók erőszakos eszközökhöz folyamodni, mi mást tehetnénk?" - érvel kérdéssel a bojkottfelhívás mellett a brit író.

Banks közölte: a maga részéről felkérte ügynökét, hogy utasítson vissza minden további fordítási megállapodást izraeli kiadókkal. Emellett felszólított minden írót, művészt, és az izraeli intézményekkel közös oktatási programok valamennyi részvevőjét: mindent tegyenek meg, hogy ráébresszék Izraelt erkölcsi leépülésére és etikai elszigeteltségére, lehetőleg úgy, hogy a jövőben egyszerűen semmilyen módon ne lépjenek kapcsolatba "ezzel a törvényen kívüli állammal".
A brit művészeti és tudományos világban nem ez az első bojkottkezdeményezés Izrael ellen.

A nagy-britanniai egyetemi oktatók szövetsége már öt évvel ezelőtt feketelistára vett több vezető izraeli egyetemet a palesztinokkal szembeni izraeli bánásmódra hivatkozva.

Sir Jonathan Sacks, Nagy-Britannia országos főrabbija egy korábbi BBC-nyilatkozatában ugyanakkor kijelentette: a brit egyetemeken különösen dívik az Izrael- és zsidóellenesség. A vallási vezető szerint számos brit egyetemen történtek kísérletek zsidó oktatók és diákok bojkottjára vagy eltávolítására, sőt zsidó diákcsoportok elhallgattatására vagy betiltására.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés