bezár
 

zene

2010. 06. 03.
McCartney átvette a Gershwin-díjat Obamától
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Paul McCartney a Michelle című dalt adta elő, az amerikai first lady, Michelle Obama tiszteletére szerda este, miután a washingtoni Fehér Házban tartott ünnepségben átvette Barack Obama elnöktől a Gershwin-díjat.

prae.hu

A 67 esztendős brit zenész gazdag pályafutásával érdemelte ki az amerikai Kongresszusi Könyvtár popzenei életműdíját, amelyet korábban csupán két amerikai kollégája kapott meg: Stevie Wonder és Paul Simon.

Barack Obama a történelem legsikeresebb dalszerzőjének nevezte a ceremónián McCartneyt, aki egy egész generáció zenei világát segített megteremteni.

"A díj önmagában is éppen elég. Hát még, hogy ettől az elnöktől kapom" - köszönte meg a kitüntetést mosolyogva az ex-Beatle.

A 68 esztendős zenész a first ladynek adott szerenád után tréfásan megjegyezte: valószínűleg ő lesz "az első fickó, akit egy elnök üt ki". De az elnök nem vette a szívére: felszabadultan ringatta magát a zene ritmusára.

A 90 perces koncert során többek között Stevie Wonder, a Jonas Brothers, Faith Hill, Elvis Costello, Emmylou Harris és Herbie Hancock lépett fel az ünnepelt tiszteletére. A sztárok saját interpretációjukban adták elő McCartney slágereit.

"Nem hiszem, hogy lehetne nagyobb dolog annál, minthogy itt játszhatok" - jelentette ki McCartney.

A Gershwin-díjat a híres amerikai szerzőpárosról, George és Ira Gershwinről nevezte el a gyűjteményeiket őrző Kongresszusi Könyvtár (Library of Congress). James H. Billington, a könyvtár vezetője az idei kitüntetett munkásságát méltatva kiemelte: McCartney életműve a rocktól a klasszikus zenéig számos műfajt felölelt, ugyanakkor zenéjén túl humánus példamutatásával és jó ügyek melletti kiállásával szintén nagy hatást gyakorolt a világra.

A díjátadóról készült tévéfelvételt július 28-án sugározzák majd.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés