bezár
 

zene

2010. 06. 02.
A magyar dal napja: több mint 20 színpad
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új fővárosi és vidéki helyszínek csatlakozásával idén is több mint 20 színpadon szól majd a zene országszerte a magyar dal napján. Szeptember 12-én, vasárnap kiemelt szereplő lesz Eger, amely 2010-ben a magyar dal fővárosa.

prae.hu

"A magyar dal napja megmarad önszerveződő dolognak, nincs központi szervezés, mindent helyben készítenek elő" - mondta Presser Gábor, a rendezvény kitalálója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A magyar dal napját idén harmadszor rendezik meg a legismertebb előadók közreműködésével. Az első alkalom a 2008-as Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napján volt, a tavalyi esemény már országos szintű volt, 22 helyszínen mintegy 35 ezren követték a koncerteket, kétharmaduk a fővárosban.

A szervezők szándéka szerint a magyar dal napját ezentúl minden év szeptemberének második vasárnapján tartják meg. A kezdeményezés egyik fő célja, hogy az ismert fellépők mellett mindenütt helyi előadók, tehetségek is koncertezzenek.

A pop- és rockzene mellett ismét lesznek dzsessz-, népzenei, színházi, gyerek- és komolyzenei programok; új helyszínként csatlakozik Pécs, Szombathely, Mosonmagyaróvár, Zsámbék, a fővárosban pedig a Millenáris Fogadó, a Bem Rockpart, valamint a West-Balkán, a Westend tetőterasza és az Orczy park.

A legkorábbi idei program - akárcsak tavaly - előző nap éjfélkor kezdődik dj-k fellépésével, és a Vígszínházban idén is gálaesten csendülnek fel színházi dalok, ezúttal Varró Dániel és Presser Gábor Túl a Maszathegyenjével a középpontban.

Idén először ítélték oda a magyar dal fővárosa címet; Eger ezt pályázat útján érdemelte ki. A Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ezentúl minden évben odaítéli a címet egy olyan pályázó városnak, amely vállalja, hogy a magyar dal napját különleges, izgalmas, egyedülálló programokkal ünnepli, biztosítja a helyszíneket, az esemény pénzügyi hátterét és politikamentes megszervezését.

Mint a szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, Egerben, a magyar dal idei fővárosában öt színpadon is lesznek rendezvények, a Dobó téren a központi nagyszínpad házigazdája a Csík Zenekar lesz. Fellép Presser Gábor, Herczeg Flóra és a Veszelka Kommandó, a Kerekes Band, Ferenczi György és a Rackajam, valamint a Kiscsillag is. Egerben a helyszínek között zenevonat szállítja a közönséget, és lesz magyar dal bora, valamint magyar bor dala is.

Az idei vidéki helyszínek közé tartozik Győr, ahol a Muzsikás közreműködésével rendeznek népzenei programokat, a Vármegye hangja énekverseny döntőjének otthont adó Mosonmagyaróvár és az egyik Szerzők színpadot befogadó Szombathely is, ahol fellép például a Heaven Street Seven. Bejelentkezett az eseményre Pécs és a zsámbéki kastély is, és valószínűleg szintén bekapcsolódik majd Komárom, Isaszeg és Gödöllő. A színházak közül már biztos a békéscsabai Békés Megyei Jókai Színház, valamint a zalaegerszegi Griff Színház részvétele a magyar dal napján.

A fővárosban a világzene és a blues kedvelőit a Millenáris Fogadóban felállított színpad várja; az itteni fellépők között lesz a Kaláka, Palya Bea, Lajkó Félix, a Barbaro, Charlie, a Tátrai Band és Deák Bill Gyula. A Zöld Pardonban áll majd a budapesti Szerzők rockszínpad, itt Bródy János, a 30Y, az Irie Maffia és Jamie Winchester lesz a fő műsorszám. A dzsesszrajongók idén is a Művészetek Palotája előtti sétányon egy sátorban láthatják a műfaj néhány hazai kiválóságát, köztük Kertész Erikát, Bódy Magdit, a Unitedet, Tisza Beát, Somló Tamást és a Stúdió 11-et.

A West-Balkánban a hazai hip-hop előadók közös produkciója lesz látható-hallható, az óbudai Kobuci-kert a népzene-világzene helyszíne lesz a Kolompossal, a Muzsikással, az Ágoston Crew-val, a Naprával és a Besh o drommal. A Hungexpón marad a popzene (tinisztárokkal és a régi idők ismert neveivel), az I. kerületi művelődési házban (Bem Rockpart) rocktörténeti múltidézés lesz Török Ádámmal és Frenreisz Károllyal, de lesz helyszín a Klubrádió parkolójában, az Orczy parkban és a Westend tetején is. A komolyzenét idén az Óbudai társaskör kórushangversenye képviseli.

Az idei magyar dal napját is megelőzik figyelemfelhívó akciók; ezek közé tartozik, hogy a BKV-vel együttműködve a fővárosban egy héttel szeptember 12. előtt dalvillamos ("dallamos") jár majd.

Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy készül a rendezvény archívuma. A tavaly rögzített óriási koncertanyagot a kulturális tárca pályázatán elnyert összegből digitálisan dolgozzák fel, és hamarosan felkínálják a rádióknak és a televízióknak.

Bródy János, a rendezvényt támogató Artisjus Szerzői Jogvédő Egyesület elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte: az elmúlt időszakban egyre több magyar dal szól a rádiókban, de "van még hová fejlődni, ezt szolgálja a magyar dal napja".

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés