bezár
 

irodalom

2010. 06. 02.
Az NKA a Márai Program elindítását szeretné
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mihamarabb szeretné elindítani nagyszabású könyvszakmai projektjét, a Márai Programot a Nemzeti Kulturális Alap - mondta kedden az MTI-nek Harsányi László, az NKA elnöke, aki rendkívül rossz döntésnek tartja, hogy a Pénzügyminisztérium egyik munkatársa ezt hétfőn megakadályozta.

prae.hu

Egy korábbi kormánydöntés értelmében minden tárcánál egy kincstárnok szignója szükséges a tízmillió forintot meghaladó kifizetéseknél, szerződéseknél - szólt az NKA elnöke arról, miként tudta egy aláírás megtagadásával lehetetlenné tenni a Márai Program keddi elindítását Aradi Zsolt, a PM főosztályvezetője.

"Álláspontom szerint ez a rendelet teljesen hibásan vonatkozott és ezek szerint vonatkozik még mindig az NKA-ra, ahol a pályázati pénzek meghirdetése és kifizetése semmilyen értelemben nem azonos egy költségvetési fejezet előirányzatával. A rossz rendszerből most született egy rendkívül rossz döntés" - fogalmazott Harsányi László.

Mint hangsúlyozta, a Márai Program "induláskész állapotban" lenne; éppen kedden jelentették volna be az évi 1 milliárd forintos projekt indulását, és tették volna közzé annak kiírását.

Harsányi László emlékeztetett arra, hogy az NKA független, az állami költségvetéstől külön forrásból gazdálkodó szervezet. Úgy vélte, a kincstárnoki szignó megtagadása ezért is teljesen extrém, mert kivitte egy olyan térbe a döntést, ahol annak nincs helye.

"Most az a furcsa helyzet állt elő, hogy Aradi úr arra hivatkozik, miniszterek egyeztetésére van szükség. AZ NKA döntéseiben azonban nincs helye miniszteri egyeztetésnek" - emlékeztetett az NKA elnöke.
Az index.hu hírportál megkeresésére Aradi Zsolt annyit mondott: az Országgyűlés kulturális bizottságának alakuló ülésén is elhangzott, hogy a programot az új kormányzatnak felül kell vizsgálnia.

Harsányi László szerint azonban a kulturális bizottság fideszes elnöke, L. Simon László megjegyzésének nem szabadna befolyásolnia az államigazgatás működését. Hangsúlyozta: példátlan, hogy egy tisztviselő arra hivatkozzon, emiatt nem hajt végre egy feladatot.

A Márai Programmal kapcsolatban a sajtóban megjelent kifogásokra reagálva az NKA elnöke megjegyezte: a projekt működése flexibilis, és a tapasztalatokat egyébként is felül fogják vizsgálni az első év végén. Harsányi László szerint alaptalanok bizonyos írószervezetek félelmei, miszerint a könyvtáros szakma túl nagy beleszólást kapna a programba, hiszen a rendelhető könyvek listájáról döntő Márai Bizottságban a Magyar Írószövetség, a Szépírók Társasága és a könyvkiadók képviselői is részt vesznek.

"Megegyezés közelében állunk a Magyar Szak- és Szépirodalmi Szerzők és Kiadók Reprográfiai Egyesületével (MASZRE), hogy együttesen 50 millió forintnyi alkotói támogatói pályázatot indítunk be a Márai Program keretében" - árulta el az NKA elnöke. Mint hozzáfűzte, ez is bizonyítja, hogy az írók "eleve jól járnak" a Márai Programban, de természetesen nem mások rovására.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) igazgatója, Zentai Péter László az MTI kérdésére kedden szánalmasnak és felháborítónak nevezte, hogy féléves egyeztetés után a Pénzügyminisztériumban nem hagyták jóvá a Márai Program pénzügyi fedezetét. Mint fogalmazott, egy olyan időszakban vonták vissza a projektet, amikor arra a "legnagyobb szüksége van a hazai könyvkultúrának".

Az olvasáskultúra fejlesztését, valamint a könyvtárak és az alkotók támogatását egyaránt célul kitűző Márai Program keretében a tervek szerint a könyvkiadók ajánlhatnák fel köteteiket kedvezményesen áron, előre meghatározott kategóriákban. Az ajánlatokból a Márai Testület készítene egy folyamatosan frissülő ezres listát, amelyről a hazai és határon túli magyar könyvtárak rendelhetnének új köteteket évi 900 millió forint értékben. A maradék 100 milliót a program népszerűsítésére, alkotói támogatásokra, valamint író-olvasó találkozók szervezésére szánják.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés