bezár
 

zene

2010. 06. 01.
Nyíregyházi kórus sikere Franciaországban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két elsőséget is szerzett a nyíregyházi Cantemus Gyermekkórus a franciaországi Tours-ban megrendezett 39. Florilege Vocal nemzetközi kórusversenyen.

prae.hu

Az egyik legerősebb európai kórusversenynek számító viadalon két kategóriában összesen nyolc, zömében kelet-európai kórus indult el - mondta Szilágyi Szilárd, a kórus sajtóreferense hétfőn az MTI-nek.

A Szabó Dénes karnagy által vezetett Cantemus az ifjúsági és gyermekkarok kategóriájában elnyerte a legjobb gyermekkórusnak járó első díjat. A vasárnap véget ért versenyen a csapatok teljesítményét a szakmai zsűri mellett a nézők is értékelhették, akik az ifjúsági és gyermekkarok kategóriájának közönségdíját is a nyírségi kórusnak ítélték.
A nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola legnagyobb - 120 főből álló - és a legtöbb sikert elérő kórusa a Cantemus Gyermekkórus, amely 1974 óta a világ zeneirodalmának legszebb műveit énekli. Adtak már hangversenyt a világ számos országában, s olyan világhírű karmesterek vezényelték őket, mint Leonard Bernstein, Doráti Antal, Seiji Ozawa, Joó Árpád, vagy Giuseppe Patane.

A kórus a világ jelentősebb kórusversenyein összesen több mint húsz díjat szerezett, 1989-ben elnyerte a Magyar Művészetért Alapítvány Nagydíját, 1993-ban pedig a Bartók-Pásztory-díjat. Az együttes vezetője, Szabó Dénes kiemelkedő művészi tevékenysége elismeréséül 1985-ben Liszt Ferenc-díjat, 1993-ban Bartók-Pásztory-díjat, 2000-ben pedig Kossuth-díjat vehetett át.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés