bezár
 

irodalom

2010. 05. 31.
Tizennégy új kiadvány a Kossuth Kiadótól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenkét kötetet és két hangoskönyvet jelentet meg a csütörtökön kezdődő 81. Ünnepi Könyvhétre a Kossuth Kiadó, amelynek rövidesen indul multimediaplaza.com elnevezésű internetes letöltőközpontja - jelentették be a könyves cég vezetői hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

prae.hu

A 101 éves Új Színház múltját idézi fel gazdagon illusztrált, interaktív dvd-t is tartalmazó kötetben Dávid Ferenc és Gajdó Tamás. Mint a Színház a Szerecsen utczában című albumról szólva Márta István elmondta, az általa vezetett teátrum múltja nemcsak hosszú, de mozgalmas is volt: az olvasó tizenhárom, az épületben valaha működő színház történetébe nyer bepillantást.

A gyermekkor csontváza címen új kötettel jelentkezik Juhász Ferenc; a Kossuth-díjas költő sajátos időutazás során idézi fel a gyermekkor emlékeit, és vet számot az elmúlással. Finta József ismeretlen oldaláról mutatkozik be Élet-rajz című könyvében, amely a neves építész grafikáit, karikatúráit és verseit tárja a közönség elé.

Áprilisban hunyt el Varga Zoltán, az FTC legendás csatára, akiről Lakat T. Károly írt életrajzi kötetet. A Requiem egy nagy 8-asért - A Fradi vargazolija címmel megjelenő könyvbe a szerző neves irodalmároktól, többek között Darvasi Lászlótól, Esterházy Pétertől, Garaczi Lászlótól, Kukorelly Endrétől is rövid írásokat kért.

Újabb kötettel folytatódik a Kossuth Kiadó délkelet-ázsiai útikönyvsorozata. Ágh Attila, Varga Gyula és Csák Erika ezúttal Vietnam gazdag múltját és jelenét mutatja be számos fotóval illusztrált kötetben. Formailag a sorozatba illeszkedik Sipos Erzsébet Nepálról szóló kötete is; a személyes élményeken alapuló írás a Himalája tövében elterülő ország kultúráját, szokásait és vallásait tekinti át.

A kiadó Értékteremtők című sorozata minden évben az előző esztendő Hazám-díjasait ismerteti meg az olvasókkal. Hovanyecz László ezúttal többek között Bálint András színművésszel, Erdélyi Zsuzsanna néprajztudóssal és Jancsó Miklós filmrendezővel beszélgetett.

Ibos Éva Kohán György című monográfiája a méltatlanul elfeledett alföldi festő művészetét dolgozza fel, a képzőművészként ismert vészabónoémi verseskötettel jelentkezik (Ajándék neked), Ányos László a sakkfeladványok kultúrtörténetét járja körül Cassia mostohagyermekei című könyvében, a Kossuth és a Gyomai Kner Nyomda Kner Izidor-reprintsorozatának első két kötete pedig a neves nyomdász aforizmáit és agyafúrt alakjait kelti életre.

A legnagyobb hazai hangoskönyv-kiadónak számító Kossuth két új hangzó kiadvánnyal készül a Könyvhétre: Bächer Iván nyomtatásban már nagy sikert aratott Hatlábú (ebkönyv) című írását Gyabronka József színművész, míg Schäffer Erzsébet Málna utca 3. című elbeszélés-gyűjteményét a szerző olvassa fel.

Mint a kiadót vezető Kocsis András Sándor bejelentette, kedden indul a Kossuth multimediaplaza.com elnevezésű internetes letöltőközpontja. Földes László projektmenedzser elmondása szerint a webáruházból ingyenesen vagy térítés ellenében letölthetők lesznek többek között világirodalmi, történelemmel, művészettel, filozófiával vagy életmóddal foglakozó e-könyvek, de számos hangoskönyv is.

Az oldal kínálatában képek és multimédiás anyagok is helyet kapnak, míg a Multimédiapláza zenei szekciójában nemcsak egész albumok, de egyes számok is megvásárolhatók. Filmek a tervek szerint ősztől lesznek letölthetők.

Az e-pub formátumban megjelenő elektronikus könyvekhez a Kossuth rövidesen e-olvasókat is forgalmaz majd - árulta el Kocsis András Sándor.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Horváth Iván (1948-2024)
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés