bezár
 

zene

2010. 05. 31.
Fiatal szlovák-magyar zeneszerző nyert díjat Japánban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Andrej Slezák szlovák-magyar komponista nyerte el a Toru Takemitsu nemzetközi zeneszerzői verseny megosztott második díját - olvasható a verseny honlapján.

prae.hu

Gálaesten adta át az elismeréseket a zsűri elnöke, Tristan Murail Tokióban, az Opera City Hallban. Az első díjat - 1 millió jent - a brazil Roberto Toscano nyerte Figures at the base of a Crucifixion című alkotásával.

A második díjat - 750-750 ezer jent - ketten kapták, Andrej Slezák az Aquarius és Ken Namba az Infinito nero e lontano la luce című darabjáért. A harmadik díjat Csikako Jamanaka (Chikako Yamanaka) ifjú japán komponista nyerte el.

A XX. század kimagasló japán zeneszerzőjének, Toru Takemitsunak (1930-1996) állít már 13 éve emléket a verseny. A zsűri mindig egyszemélyes; idén egy kiváló kortárs alkotó, Tristan Murail francia komponista döntött a díjakról.

Az 1980-ban született Andrej Slezák először természettudományi tanulmányokat folytatott Pozsonyban, majd ugyanott - 2003-tól - zongora és zeneszerzés szakon Juraj Tandler növendéke volt a pozsonyi Állami Konzervatóriumban.

Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszakán zeneszerzést és rögtönzést tanult Binder Károly irányításával, 2006-ban pedig egy évig a párizsi Conservatoire ösztöndíjasa lehetett.
Indult és díjat szerzett 2009-ben az athéni Dimitris Mitropoulos Nemzetközi Zeneszerzőversenyen. 2008-ban Salzburg és Bécsben szerzett elismerést. Andrej Slezák jelenleg Magyarországon és Franciaországban él.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés