bezár
 

zene

2010. 05. 31.
Nyárköszöntő operagála Thomas Hampsonnal
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kétrészes operagálával búcsúzik az évadtól a Magyar Állami Operaház: a június 28-iki esten fellép az Ausztriában élő amerikai sztárbariton, Thomas Hampson, valamint Komlósi Ildikó, Lukács Gyöngyi, Miklósa Erika és Polgár László.

prae.hu

A program vendége a tavalyi Operalia három nyertese is: Angel Blue, Alekszej Kudrija és Julia Novikova - közölte az MTI-vel Várkonyi Judit, az intézmény sajtófőnöke.

Thomas Hampson Polgár Lászlóval Simon Boccanegra és Fiesco kettősét énekli a gálán, majd az Améliaként színre lépő Lukács Gyöngyivel szólaltat meg egy duettet Verdi Simon Boccanegrájából. A koncertet Komlósi Ildikóval zárja Lehár A víg özvegy című operettjének részletével.

Angel Blue egyebek között a Thais Tüköráriáját adja elő, Alekszej Kudrija Lenszkij áriáját az Anyeginből, de kettősöket is énekel Julia Novikovával például A szerelmi bájitalból. Az operazenekart Kovács János vezényli.

Thomas Hampson amerikai bariton 2006-ban énekelt először Magyarországon, akkor a Budapesti Mahler Ünnep vendége volt. Az elmúlt szezonban a Tosca Scarpiájaként lépett színre a Zürichi Operában és emlékezetes alakítást nyújtott a New York-i Metropolitan Opera Thais-produkciójában, amelyet Budapesten is láthatott a közönség a Művészetek Palotájában, élő közvetítésben. A Traviata George Germontjaként aratott sikert a londoni Covent Gardenben - a két utóbbi szerepben Renée Fleming oldalán, aki 2011-ben a Májusünnep vendége lesz.

Hampson Kurt Masur vezényletével, Lipcsében Mendelssohn Éliás című oratóriumában énekelt az évadban, Verdi Ernanijában és Csajkovszkij Anyeginjében a Zürichi Opera, a Traviatában pedig a Metropolitan közönsége láthatta.

Rendkívül gazdag repertoárjában az operaszerepek mellett a dalirodalom - elsősorban Schumann, Mahler és Wolf és Schubert műveinek - egyik legavatottabb tolmácsolójaként is számon tartja a zenei világ. Saját alapítványának, amelyet Hampsong néven hozott létre, egyik fő célja a kevéssé ismert amerikai dalkincs föltárása és bevezetése az előadói gyakorlatba.

Thomas Hampson számos kitüntetés és díj birtokosa; diszkográfiája több mint 150 - köztük egy Grammy-díjas és két Edison-díjas - albumot tartalmaz, eggyel pedig Grand Prix du Disque-et nyert.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Nils Frahm: Day
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés