bezár
 

art&design

2010. 05. 31.
Az avantgárdtól a gyerekrajzokig az Abigail Galéria árverésén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jó kétharmados elkelési aránnyal, sikeresnek mondható az Abigail Galéria vasárnapi árverése. Különösen, hogy még a szokásosnál is több, 254 tételt vittek kalapács alá, 230 festményt és grafikát, valamint 24 kisplasztikát.

prae.hu

A gyűjtői érdeklődés elsősorban az avantgárd, és a nagybányai vonulat iránt mutatkozott meg, de volt keletje a kortárs műveknek és a galéria "prófétáinak", azoknak a magyar származású, külföldön ismertté vált művészeknek, akiknek hazai bemutatását éppen az Abigail szorgalmazza.

Húsz tétel végzett egymillió forintos leütés felett, ezek közül négy nyolc számjegyű összegen. Ahogy az várható volt, a legdrágábban indított kép, Schönberger Armand élénk koloritú Rakpartja ért legmagasabbra. 12 millió forintról 16 millióig licitálták. Réth Alfréd 1927-ből való absztrakt kompozíciójáért 8 millió forintról 13 millióig versenyeztek, a korai, lírai hangulatú Ámos Imre kép, a Lány kecskével 7,5 milliós kikiáltási árról 11 millióig jutott, ugyanennyire licitálták Perlrott Csaba Vilmos Szajna-partot ábrázoló vásznát.

Több-kevesebb licitemelkedéssel vitték el a további milliós tételeket is. Zsögödi Nagy Imre élénk, felfokozott színvilágú zsögödi tájképét 1,7 millióról 2,2 millióra, Ziffer Sándor letisztult kompozíciójú tájképét 3,4 millióról 4,8 millióra, Vaszary János tengerpartját 1,4 millióról 2 millióra verték fel. Kikiáltási árának csaknem kétszeresén, 3, illetve 4,4 millió forintért vitték el Scheiber Hugó városképét és Boromisza Tibor nagybányai kertrészletét. Külföldi gyűjtőhöz került Kádár Béla négy nőalakos temperája, aki a 950 ezer forintról 1,7 millióig licitált. Míg a legmagasabbra értékelt kortárs művet, Bak Imre méretes olajképét egy ismert hazai gyűjtő vette meg, 4 millió forintért.

A grafikai anyagból a nemzetközi piacon is magasan értékesíthető nagy mesterek eredeti, jelzett, számozott litográfiáinak volt keletje. Pablo Picasso, Marc Chagall, és Joan Miro lapjaiért 1,9 és 1,6, illetve egymillió forintot adtak.

Gyermeknap lévén, két gyerekrajzot is elárvereztek, a 42, illetve 44 ezer forintos bevételt teljes egészében az Igazgyöngy Alapítványnak utalja az Abigail.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés