bezár
 

zene

2010. 05. 30.
Kezdődik az Athe Sam! - Roma összművészeti fesztivál a Gödörben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Negyedszer rendezik meg a fővárosi Gödör Klubban az Athe Sam! roma összművészeti fesztivált; a hétfőn kezdődő egyhetes programsorozat idei sztárfellépője Chico, a Gipsy Kings egykori alapítója, aki zenekarával pénteken ad koncertet.

prae.hu

Az Athe Sam jelentése cigányul Itt vagyunk. Az egyhetes fesztivál célja a roma művészet, a cigány kultúra minél több arcának megmutatása minél több művészeti ágban és a lehető legmagasabb színvonalon - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A fesztivál hozzá akar járulni az interkulturális párbeszéd kereteinek megteremtéséhez, a hétköznapi félreértések csökkentéséhez és a kölcsönös elfogadáshoz is. A szervezők nemcsak a roma társadalommal kapcsolatos negatív sztereotípiákat kívánják felszámolni, hanem szeretnék elősegíteni, hogy a különböző cigány csoportok között is kialakuljon a kulturális dialógus.

Idén először érkezik a fesztivál meghívására valódi világsztár: Chico (Djeloul Bouchikhi), a Gipsy Kings egykori alapítója és frontembere pénteken Chico & The Gypsies nevű zenekarával lép fel. Az előadó olyan világszerte ismert slágerek társszerzője, mint a Bamboleo, Djobi Djoba vagy a Ben Ben Maria.

A fesztivál megnyitója idén is különleges produkció lesz: Roma Legenda címmel mutatják be az első roma musicalt, amelyet Varga Gusztáv írt és rendezett. A programsorozaton csütörtökön lép fel az ugyancsak világhírű gitáros, Snétberger Ferenc és zenekara, a népszerű roma zenészekből álló, tizenöt fős Olah Gipsy Allstars pedig péntekről szombatra virradóra ad koncertet. A további zenei programok között szerepel autentikus oláhcigány, beáscigány folk és dzsessz is.

Az Athe Sam idén is hangsúlyt fektet a fiatal tehetségek felkutatására, bemutatására. A produkciókat pályázat útján választották ki, a fellépők pályafutását a Gödör Klub a fesztivál után is igyekszik egyengetni.

Idén is lesznek színházi előadások: a már említett Roma Legenda című musical mellett pénteken mutatják be a Tollfosztás című darabot a Balogh Rodrigó Produkció előadásában, Szécsi Magda Csörgőkezű, Vödörjáró és Dobhasú című zenés mesejátéka pedig a fesztivál zárónapján, június 6-án vasárnap délután lesz a Cinka Panna Cigány Színház (Duende Színházi Társulás) előadásában. A cirkusz világából ad ízelítőt a Hippodrom Társulat Cirkuszi mutatványok című zenés előadása, amely pénteken hajnalban kezdődik.

Minden nap lesz filmvetítés is: a cigányokról szóló alkotások között szerdán Groó Diana Vespa című filmdrámáját, csütörtökön Mészáros Antónia Megtagadva című alkotását, június 5-én pedig a Kanyarog az út - Egy cigánykaraván meséi című amerikai dokumentumfilmet, Jasmine Dellal rendezését láthatja a közönség.

A kiállítások terén ezúttal a fotográfia kap főszerepet. Látható lesz Nyitrai Dávid fotósorozata az eddigi fesztiválokról, a Terasz Galériában Sztajkó József A cigányság útja című bábkiállítása tekinthető meg, a sétányon pedig a hagyományos roma mesterségeket bemutató tárlat várja az érdeklődőket. 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés