bezár
 

irodalom

2010. 05. 28.
Szobrot állítottak Mikszáthnak Székesfehérváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szobrot állítottak Mikszáth Kálmánnak Székesfehérváron; az alkotást az író halálának 100. évfordulóján, pénteken avatták fel.

prae.hu

A nagy palócról elnevezett utca egyik kis parkjában, számos környékbeli érdeklődő előtt leleplezett alkotás széleskörű társadalmi összefogás eredményeként készült el.

A mellszobrot a környék egyik társasházában élő Tóth Tamás amatőr szobrász - volt sárszentmihályi polgármester - formázta, kiöntését a székesfehérvári Nehézfémöntöde korábbi igazgatója - Szombatfalvy Rudolf - segítette, a talapzat pedig Nyakas Pál helyi kőfaragómester munkája.
Pénzért mindössze a szobor alapanyagát kellett megvásárolni, az ahhoz szükséges 240 ezer forintot a terület szocialista önkormányzati képviselője - Rockenbauer Lajos - finanszírozta az önkormányzat által biztosított képviselői keretéből.

Az avató ünnepségen Warvasovszky Tihamér (MSZP, SZDSZ, Fehérvári Polgárok Egyesülete) szólt Mikszáth Kálmánról, a 19. - 20. századi magyar irodalom meghatározó egyéniségéről.

A polgármester felidézte, hogy 1982-ben Székesfehérváron forgatták az író regényéből készült Különös házasság című film egyes jeleneteit, számos helyi statiszta részvételével.

Fejér megye székhelyén eddig csak egy utca viselte a nagy palóc nevét, így a civil kezdeményezés és összefogás eredményeként felállított szoborral adósságot is törlesztett a város.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés