bezár
 

art&design

2010. 05. 28.
Aranyos kiállítás Gyulafehérváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Gyulafehérvári Múzeum süllyesztőiből előkerült arany ékszerek, pénzérmék, arany karkötők láthatók azon a kiállításon, amely június 10-ig tart Gyulafehérváron.

prae.hu

Az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán megjelent beszámoló szerint a gyulafehérvári műkincsek között algyógyi áldozati lapocskák, négyezer éves nagyenyedi szkíta leletek, illetve a román nemzeti múzeum jóvoltából mintegy 12 kilogrammnyi arany karkötők is gazdagítják a kiállítást.

Ernest Oberlandert, a Román Nemzeti Múzeum numizmatikai részlegének vezetője az aranyból készült kiegészítők jelentésére hívta fel a figyelmet a megnyitón. Mint emlékeztetett rá, az arany fizikai-kémiai folyamatok hatására kevéssé károsítható, ennek köszönhetően egyfelől az anyagi jólét, a társadalmi pozíció tükre, másfelől háborúk, történelmi áramlatok kiváltója volt a történelem folyamán. A délkelet-európai térség, Erdély egykori gazdagságáról, fejlettségéről árulkodnak ezek a leletek.

Oberlander kitért a közelmúltban Nagyszebenben felszínre került hatezer éves anyagokra, valamint a Fehér megye területén talált több tucat bronzkori leletre is. Ezek alapján ez az időszak nevezhető e térség igazi aranykorának - mondta.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés