bezár
 

zene

2010. 05. 28.
Megvalósuló víziók – Budapesti Wagner-napok 2010
Sajtótájékoztató a Művészetek Palotájában. 2010. május 26.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sajtótájékoztatót tartott a Művészetek Palotája a Budapesti Wagner-napokról, ezen belül a Magyar Állami Operaházzal közösen létrehozott Trisztán-produkciójáról. A május 29. és június 16. között megrendezésre kerülő eseménysorozat középpontjában a Wagner-napok repertoárjába újonnan felvett Trisztán és Izolda május 29-i premierje (és két további előadása a június 1-jén és 16-án), valamint A nibelung gyűrűjének június 10. és 13. közötti újbóli bemutatása áll. A 2010-es fesztiválhoz kapcsolódóan Trisztán-könyvvel kiegészítve látott napvilágot a Wagner-almanach is.

prae.hu



Az ötödik alkalommal megrendezett Budapesti Wagner-napok előestéjén a grandiózus vállalkozás megálmodójaként Kiss Imre vezérigazgató (Müpa) köszönetét fejezte ki mindazoknak – köztük számos újságírónak –, akik az első pillanattól kezdve a fesztivál mellé álltak. Külön megemlítette azokat a támogatókat és stratégiai partnereket, akik a viharos anyagi helyzetben sem hagyták magára a Müpát, lehetővé téve például a Budapesti Wagner-napok folytatását is.

Kiss Imre

Vass Lajos főigazgató (Magyar Állami Operaház Budapest) a más intézmények felé nyitás utóbbi években felgyorsult folyamatában fontos állomásnak tartja a Müpával való együttműködést, amely azt is lehetővé teszi, hogy a Wagner-műveket keveslő hazai operalátogatók újabb helyszínen, méltó színvonalon megvalósított előadásokon hódolhassanak a német zeneköltő iránti rajongásuknak.

Csonka András vezérigazgató-helyettes (Müpa) az előadásokkal kapcsolatos csapatmunka fontosságát és erősségét hangsúlyozta, amely nemcsak az interpretáló együttesekre és szólistákra, de a háttérben munkálkodó Müpa-stábra is vonatkozik. Örömmel nyugtázta a visszatérő énekesek sikerét és azt is, hogy minden alkalommal van „csapatot” erősítő szerepfrissítés is. Európai vonatkozásban is egyedülálló a zsinórpadlás és szokásos színpadi gépezet nélkül létrejövő, teljesen szcenírozott, a koncertpódium kereteit feszegető bemutatók sora. Kiemelte az MR Zenei Együttesek szerepét a Ring megszólaltatásában.

Fischer Ádám

Fischer Ádám, a produkciók karmestere újból hangsúlyozta Kiss Imre szerepét, akinek segítségével válhatott csak valósággá az évekkel ezelőtt megálmodott vízió. A Budapesti Wagner-napok új darabjainak kijelölése és az egy fesztivál alatt műsorra tűzött művek kiválasztása kapcsán fontos elemként nevezte meg a technikai tényezőket, azaz hogy mely díszletek válthatók egymással viszonylag problémamentesen, és azt, hogy az énekhangok szempontjából milyen az optimális összeállítás.

Parditka Magdolna, Szemerédy Alexandra és Fischer Iván

Parditka Magdolna és Szemerédy Alexandra, a Trisztán és Izolda két rendezője elsősorban a tér fontosságáról szóltak, ami első, 2006-os, nagysikerű Parsifal-rendezésüket is meghatározta. Szerették volna eloszlatni a tévhitet, amely szerint a Trisztán egy szerelmi történet: a Trisztán arról szól, ami a szerelem mögött van, vagyis a halálról.

2011-ben a Lohengrin bemutatója jelenti majd az újdonságot, amely a Parsifal, valamint a Trisztán és Izolda társaságában alkotja jövőre a Budapesti Wagner-napokat. 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről

Más művészeti ágakról

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés