bezár
 

art&design

2010. 05. 28.
Fotóriporterek felvételeiből nyílt kiállítás a MÚOSZ székházában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A fotórovat képei címmel a Népszabadság fotóriportereinek felvételeiből válogatott tárlat nyílt csütörtökön a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) budapesti Vörösmarty utcai kiállítótermében.

prae.hu

"A napisajtó fotórovata sajátos nagyüzemként ontja magából a képeket, napi átlagban mintegy tucatnyi eseményt örökít meg. Az archívumban azután időről időre felbukkan egy olyan kép, ami előtt egy pillanatra megállunk és elidőzünk" - invitálnak a szervezők a június 18-ig nyitva tartó kiállításra, amelyen ilyen képekből látható válogatás.

Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke megnyitó beszédében különösnek nevezte a kiállítás címét: mintha a rovat és a határozott névelő ilyen összekapcsolása eleve eligazítást adna, ami azonban szerinte igaz és találó.

Rámutatva a sajtó világának az utóbbi negyedszázadban megváltozott helyzetére, megjegyezte: kevés példát említhet, ahol az állandóság és a változás olyan harmonikus, egyívű és töretlen lett volna, mint a Népszabadság fotórovatában, amely műhely és iskola is egyben.

Bár a meghívó "sajátos nagyüzemnek" jelöli a rovatot, olyan nagyüzemnek, amely ontja a képeket, lehet különbséget tenni abban, hol a határ "munkadarab" és "mű" között - fogalmazott Eötvös Pál, rámutatva, hogy a munkadarabnak nincs stílusa, a műnek viszont van.

"Amit a falakon látunk, mind sajátos értelmezése a világnak (...) amit az itt kiállító hölgy és urak elénk tárnak, azt csak ők látják" - vélte Eötvös Pál, kiemelve, hogy a kiállított képeken készítőik - Móricz Simon, Kurucz Árpád, Kocsis Zoltán, Kovács Bence, Teknős Miklós, Reviczky Zsolt, Szabó Bernadett és Szabó Barnabás - elkülöníthető stílusjegyeit ismerheti fel a néző.

A kiállításon egy blokkban szerepel a 2006 őszi eseményeket megörökítő tucatnyi kép, amelyeknél nem tüntették fel az alkotó nevét. Mint arra Eötvös Pál rámutatott, ezeken a fotókon nem tudott ugyan személyes stílusjegyeket felfedezni, de "mégis van ennek a darabról-darabra rapid munkának valami népszabadságos-fotós feelingje".
A megnyitón a fotográfus kollégák megemlékeztek a szerdán, 57 éves korában elhunyt Pólya Zoltán újságíró-fotóriporterről, a Bálint György Újságíró Iskola tanszékvezetőjéről, aki több mint egy évtizeden át az MTI munkatársa is volt.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés