bezár
 

irodalom

2010. 05. 27.
Mikszáth-nap a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállításokkal, filmvetítésekkel, felolvasószínházzal, palóc gasztronómiai bemutatóval és számos egyéb programmal várja az érdeklődőket pénteken, Mikszáth Kálmán halálának 100. évfordulóján a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).

prae.hu

A PIM tájékoztatása szerint az évfordulóra emlékezve délelőtt koszorúzást tartanak az író sírjánál a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, és ezzel párhuzamosan kezdődik a programsorozat a Károlyi Mihály utcai múzeum udvarán.

Mikszáth szülőföldje, Nógrád megye ízeit mutatja be a Palóc ízek kóstolója; népviseletbe öltözött helyiek igazi palóclevest, kétbodonyi szilvásgombócot, valamint vanyarci haluskát és derelyét készítenek, miközben az udvari színpadon hagyományőrző együttesek lépnek fel.
A Mikszáth Könyvvásáron az író műveiből és Palócfölddel foglalkozó kötetekből válogathatnak az érdeklődők, akik fazekas-, szövő, babakészítő- és csuhéfonó-bemutatón is részt vehetnek.

A PIM épülete két tematikus kamaratárlatnak ad otthont pénteken: a Palóc Múzeum, a Nógrád Megyei Levéltár és a Nógrádi Történeti Múzeum "palóc kincseket" hoz el a fővárosba, míg Ács Irén fotói Mikszáth szülőföldjét mutatják be.

Nem hiányoznak a programból a szklabonyai születésű író regényeinek megfilmesítései sem: a PIM Mikszáth Mozija a Szent Péter esernyője, A Noszty fiú esete Tóth Marival, a Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?, valamint a Beszterce ostroma című filmeket vetíti.

Délután kezdődik a Mikszáth Maraton, amelynek során az író nevét viselő iskolák diákjai olvasnak fel Mikszáth műveiből, míg Kerekes Vica színművész tolmácsolásában a Tót atyafiak magyar és szlovák változatából (Slovenski rodáci) hallhat részleteket a közönség.

Más szempontból hozza közel a látogatókhoz a nagy irodalmár alakját dédunokája, Mikszáth-Cseney Kálmán, aki képekkel kísért családtörténeti előadást tart. A programsorozat Görgey Gábor Mikszáth különös házasságai című színművének felolvasószínházi változatával zárul.

A Mikszáth-nap részletes programjai megtalálhatók a múzeum honlapján (http://pim.hu).

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Horváth Iván (1948-2024)
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés