bezár
 

építészet

2008. 03. 18.
Templomoknak szentelt látvány
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Templomoknak szentelt látvány A Művészetek Palotájában április 20-ig látható a 2007 nyarán Pannonhalmán bemutatott "Tér és imádság" kiállítás, mely a három nagy monoteista világvallás szakrális épületeiből mutat be egyet-egyet.

Zlatko Ugljen Visoko-ban (Bosznia-Hercegovina) található 1980-ban átadott organikus formákból megálmodott Sherefudin fehér mecsete mellett a 2001-ben megnyitott drezdai Új zsingagóga (Hoefer Lorch + Hirsch építésziroda) és a 2004-ben felszentelt, John Pawson tervezte, Novy Dvur-i cisztercita kolostor (Csehország) szakrális tereiből nyújt ízelítőt a tárlat, mely az Európai Unió idei évre meghirdetett kulturális párbeszéd évéhez kapcsolódik, de mint a kiállítás megnyitóján Csonka András MÜPA-igazgatóhelyettes elmondta, a harmadik születésnapját múlt hétvégén ünneplő Palota építőművészetre nyitottságát is hangsúlyozza.

prae.hu

Novy Dvur, cisztercita kolostor

A megnyitón beszédett mondott Schweitzer József nyugalmazott főrabbi, Kondiné Anwar Klára a Magyarországi Muszlimok Egyházának megbízott vezetője és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát. Schweitzer József (akitől a cím is származik) szép metaforával hangsúlyozta, hogy a monoteizmus magját a zsidó nép közé vetette el az Isten, melyből aztán ágasbogas fa cseperedett; s hozzátette, hogy minden templom (legyen az zsinagóga, bazilika vagy bármi más) "legfőbb dísze az oda betérő hívők sereglete". Kondiné Anwar Klára kiváló bemutatkozási lehetőségként tekintett a kiállításra, s azt emelte ki, hogy az iszlám az együtt- és egymás mellett élők világában "a béke vallása". Várszegi Asztrik rámutatott, hogy noha János evangéliuma szerint az Urat mindenekelőtt "lélekben és igazságban kell imádni", az Istennel való találkozáshoz a kitüntetett helyszín is elengedhetetlen.

A három bemutatott épület(együttes) egyfelől valóban a három vallás közötti hasonlóságokat teszi plasztikussá, de mégis gyökeresen eltérő példákat kínál a többezer éves tradiciókat és előírásokat kortárs környezettel, anyagokkal és spiritualitással ötvöző formanyelve. Akit a bemutatott fotók, rajzok és az adott kultikus tér sajátosságait ismertető szövegek megtekintése további netes búvárkodásra ösztönözne, annak következő oldalakat ajánlom figyelmébe:

A ciszterci rendházról szól az Építészfórum cikke, drezdai új zsinagóga oldala önmagáért beszél, a rejtéjes piramisáról is híres Visoko-ban található Sherefudin Fehér Mecsetről pedig itt vagy itt lehet tájékozódni. A kiállítás korábban látható volt Pannonhalmán, erről a prae.hu olvasói számára Répás Éva számolt be akkor.

(A kiállításon debütált a MÜPA új moduláris kiállítórendszere, melyet a jövőben a Fesztivál tér elnevezésű - Soroksári úti homlokzat mögött megbúvó - belső teraszon kívánnak minél többet foglalkoztatni.)

Tér és imádság

Kurátor: Csillag Katalin

Koncepció: Varga Mátyás

nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

építészet

Interjú Filip Rybkowskival
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés