bezár
 

film

2010. 05. 25.
Gera Zoltán lesz a londoni magyar filmfesztivál fővédnöke
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gera Zoltán futballista fővédnökségével rendezi meg a Check the Gate című angliai magyar filmünnepet idén a Londoni Magyar Kulturális Központ. A fesztiválon minden eddiginél több film és program várja a brit főváros közönségét június 22. és 28. között.

prae.hu

A harmadik alkalommal megrendezendő londoni magyar filmfesztiválon összesen 14 magyar alkotást, köztük játék-, rövid-, dokumentum- és rajzfilmeket vetítenek a brit főváros több mozijában.

A fesztivál nyitófilmje Almási Tamás Puskás Hungary című, többszörös díjnyertes életrajzi alkotása lesz, amelynek a Check the Gate-en tartják angliai premierjét. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy a fővédnökségre Gera Zoltánt, a Fulham FC nemzetközi hírű magyar játékosát kérjék föl, aki el is vállalta azt - mondta el az MTI-nek Nagy Natália, az intézet sajtótitkára.

A londoni magyar filmfesztivál idei központi témája az emigráció és a társadalmi mozgások kérdése. Levetítik például Mészáros Márta Utolsó jelentés Annáról, Szabó István A napfény íze és Sándor Pál Szerencsés Dániel című játékfilmjét, valamint Papp Gábor Zsigmond Kelet-nyugati átjáró című dokumentumfilmjét. De láthatják a londoniak a Valahol Európában című 1947-es Radványi Géza-rendezést, Dargay Attila Lúdas Matyiját és Bódy Gábor 1975-ös vizsgafilmjét, az Amerikai anzixot is.
A nagyfilmek előtt minden alkalommal egy-egy animációs rövidfilmet is vetítenek - tette hozzá Nagy Natália.

A műsorszerkesztésbe idén először a közönség is beleszólhat: Szalai Györgyi-Dárday István Az emigráns, Fekete Ibolya Chico, illetve Dargay Attila Szaffi című alkotása közül az egyiket internetes szavazás keretében választhatják ki az érdeklődők a www.checkthegate.org.uk oldalon, amelyen a londoni fesztivállal kapcsolatos minden információ elérhető.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Alex Garland: Polgárháború
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés