bezár
 

színház

2010. 05. 25.
Thália Színház: két nyári premier
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két nyári premierre is készül a budapesti Thália Színház, amely 2009-ben több mint 500 előadásnak adott helyet, és csaknem 150 ezer nézőt fogadott - hangzott el a teátrum évadzáró, illetve az ősszel induló új évadot beharangozó keddi sajtótájékoztatóján.

Szkéné színház

Mint azt Zimányi Zsófia, a Thália igazgatója elmondta, bár a színházi évad két év felét érinti, a mérleget naptári évre kell megvonniuk a fenntartó Fővárosi Önkormányzat számára.

Kiemelte: 2009-ben összesen 552 előadást tartottak a színházban, amelyekre 146 ezer jegyet váltottak a nézők. A tavalyi évben 9 bemutatót és 6 koprodukciót hoztak létre, saját produkcióik, repertoár-előadásaik száma 222 volt.

Mivel nyári előadásaik 2009-ben teltházasak voltak, 2010-re két premierrel is előállnak - közölte Zimányi Zsófia. Június 2-án mutatják be a népszerű brazil író, Paulo Coelho Tizenegy perc című könyvéből készül zenés színjátékukat, amely az Új Színházzal közös produkció.

Az adaptáció Pozsgai Zsolt, a zene Gerendás Péter munkája, a koreográfiát Sárközi Gyula, a jelmezeket Velich Rita tervezte, a díszletet és a rendezést egyaránt Szikora János jegyzi. A regény és a színmű központi alakja, az "angyali szajha", a szerelmét őszintén kereső Maria, akit Gubás Gabi, illetve Valentin Titánia személyesít meg.

A kanadai sikerszerző, Bernard Slade Romantikus komédia című - és műfajú - darabját Bálint András ajánlotta figyelmükbe, és vállalta a rendezést is - mutatott rá Zimányi Zsófia. A darab főhőse egy drámaíró, akit Szervét Tibor játszik, mellette Tóth Ildikó, Takács Katalin, Létay Dóra, Csankó Zoltán és Sallai Nóra alakítását élvezhetik a nézők július 4-től.
Az ősszel induló új évadban is a Thália stúdiói adnak helyet a Maladype Színháznak, amely Csehov Platonovját mutatja be októberben. Ebben a hónapban a Budapesti Őszi Fesztivál több eseménye is látható itt.
Lesz egy közös premier a kecskeméti Katona József Színházzal is: Darvasi László és Ganxta Zolee Popeye című darabjára várják a közönséget, kicsiket és nagyokat egyaránt. A kecskemétiek januárban Székely János Caligula helytartója című drámájával térnek vissza a Tháliába.

Mint Zimányi Zsófia megjegyezte, a gazdagabb országok rég ráébredtek az együttműködés hasznára, s ők ezen az úton járnak. Decemberben a Nőnyugat a Nyugat körüli híres költők, írók asszonyait idézi az Örkény Színház művészeivel. A Madách Színházzal együttműködve mutatják be Anthony Shaffer Ördöglakat című bűnügyi játékát, amely Gálvölgyi Jánosnak és Nagy Sándornak kínál jutalomjátékot 2011 januárjában.
A Liszt-év és a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) programja Fekete Gyula új operája, az Excelsior, amelyben a Magyar Állami Operaház a Thália partnere. A következő évad utolsó bemutatója pedig Edward Albee Peter és Jerryje lesz a debreceni Csokonai Színházzal és a BTF-fel koprodukcióban.

A keddi sajtótájékoztatón átadták az idei Rivalda Fesztivál díjait is. A fővároson kívüli színházak mustrájára 13 társulat jelentkezett. A legjobb produkció díját az egri Gárdonyi Géza Színház Csörgess meg című mobiltelefon-revüje nyerte el. A legjobb női alakításért járó elismerést Tarsoly Krisztina kapta, aki Pataki Éva Edith és Marlene című darabjában Edith szerepét játszotta. A legjobb férfi színésznek ítélt díjat Kiss Ernő vitte el a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház Gogol-előadásában nyújtott alakításáért, A revizor polgármesterének szerepéért.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés