bezár
 

film

2010. 05. 24.
Dzsafar Panahi óvadék ellenében történő szabadlábra helyezése
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elrendelték Iránban Dzsafar Panahi bebörtönzött iráni filmrendező óvadék ellenében történő szabadlábra helyezését - közölte hétfőn a teheráni főügyész.

prae.hu

Az ügyészség képviselői múlt csütörtökön találkoztak Panahival a börtönben, megfontolták a kérését, és úgy döntöttek, a bírósági meghallgatásig szabadlábra helyezik - mondta a főügyész. Azt nem közölte, hogy a rendező pontosan mikor hagyhatja el a börtönt.

Panahit március 1-jén vették őrizetbe Teheránban, s emiatt nem tudott elutazni Cannes-ba, ahol az idei filmfesztivál zsűrijének tagja lett volna. Iráni és világhírű amerikai filmrendezők követelték a nemzetközi színtéren is elismert művész szabadon engedését. A cannes-i filmfesztivál nyitónapján két francia miniszter is szót emelt az érdekében, illetve Juliette Binoche francia színésznő is kiállt a bebörtönzött rendező mellett a legjobb női alakításért járó díj átvételekor.

Az iráni ellenzéket nyíltan támogató filmrendező múlt héten éhségsztrájkba kezdett a hírhedt teheráni Evin börtönben. Azt mondta, az éhségsztrájkot mindaddig folytatja, amíg meg nem engedik neki, hogy felvehesse a kapcsolatot ügyvédjével, és látogathassa őt a családja. Azt is követelte, hogy feltétel nélkül bocsássák szabadon, amíg ügye bíróság elé nem kerül.

A rendező Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezetőt támogatta a tavalyi iráni elnökválasztáson, amely véres politikai zavargásokba torkollott, mert az ellenzék szerint Mahmúd Ahmadinezsád csalással érte el újraválasztását. A választást követően ellenzékiek ezreit tartóztatták le, többségüket azóta szabadon engedték, de több mint nyolcvanan súlyos, egyes esetekben 15 évig terjedő börtönbüntetést kaptak.

A teheráni ügyészség szerint nem politikai okokból, hanem egy törvénysértés miatt vették őrizetbe. Azt azonban nem közölték, mivel vádolják a rendezőt.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés