bezár
 

építészet

2010. 05. 24.
A sanghaji Bund is bikát kapott Di Modicától
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Huangpu folyót szegélyező sétány, a híres sanghaji Bund új látványossága az a napokban kiállított hatalmas bronz bika, amelynek alkotója nem más, mint a New York-i Wall Street kövezetén 1989 óta támadásra készen álló - immár világhírű - társáé: Arturo Di Modica.

prae.hu

A két és fél tonnás monstrum a neoklasszicista banki épületeknek háttal, jól megvetett lábakkal, a folyó felé nézve, mozgásában megmerevedve áll. Az erőt és lendületet sugárzó mintegy 5,2 méter hosszú és két és fél méter magas állat a pénzügyi központ Sanghaj, a feltörekvő hatalom, Kína jelképe kíván lenni.

A sanghaji bika - anyaga miatt - vörösebb, fiatalabb és erősebb New York-i társánál - mondta a feleségével és kilencéves kislányával egyhetes sanghaji kirándulásra érkezett Di Modica az avatóünnepségen. Az állat vöröses árnyalata Kína színének és az ország végtelen erejének a kifejezése. Testtartásának lendülete pedig a pénzügyi központ (Sanghaj) virágzó jövőjére utal - nyilatkozta az alkotó.

"Kívánom, hogy a Bund bikája hozzon jó szerencsét a kínaiaknak, remélem a sanghajiak szeretni fogják az ajándékomat" - tette hozzá. A bika a tőzsdei szaknyelvben az emelkedő részvényárfolyamokat jelenti, szemben a medvével, a lejtmenet jelképével.

Az olasz-amerikai szobrászművész 1989. december 14. éjjelén a New York-iaknak szánt karácsonyi ajándékként, engedély nélkül helyezte el barátaival támadó bikáját a tőzsde épülete elé. Az amerikai emberek kitartásának, az erő és a remény szimbólumaként az 1987. október 19-i tőzsdei fekete hétfő után készítette, saját pénzéből, 360 ezer dollárból.

A rendőrség az önkényes akció után lefoglalta és elszállította a Wall Street bikáját, mivel azonban az embereknek tetszett és visszakövetelték, néhány háztömbbel odébb, mostani helyén ismét felállították. A népszerű szobor továbbra is Di Modica tulajdona, hivatalosan csak kölcsönadta a városnak, s bár 1993-ban felajánlotta megvételre, New York nem fizetett érte.

Di Modica 1941-ben született Szicíliában, kereskedőcsaládban, majd egy magánstúdióban tanult szobrászatot. 1960-ban, 19 évesen költözött családjával Firenzébe, ahol tovább csiszolta tudását, majd a belvárosban önálló stúdiót nyitott. 1973-ban indult el szerencsét próbálni New Yorkba.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés